ORDU ÜNİVERSİTESİ: Recent submissions
Now showing items 21-40 of 1383
-
Meyve suyu işleme atıklarından diyet liflerinin izolasyonu ve yoğurt üretiminde kullanımı
(ORDU ÜNİVERSİTESİ/Fen Bilimleri Enstitüsü, 2021)Çalışmada öncelikle meyve suyu işleme endüstrisinden temin edilen, elma, kayısı, şeftali ve üzüm atıklarının fizikokimyasal, fonksiyonel özellikleri ile diyet lifi (DL) profilleri analiz edilmiştir. Dört farklı meyve posası ... -
Diyet lifi ile zenginleştirilmiş kakaolu fındık ezmesi üretimi
(ORDU ÜNİVERSİTESİ/Fen Bilimleri Enstitüsü, 2021)Bu çalışmada çeşitli oranlarda inülin ve stevia ilavesi ile, şeker içeriği azaltılmış, diyet lifi ile zenginleştirilmiş kakaolu fındık ezmesinin üretimi amaçlanmıştır. Kontrol örneğindeki şeker, doğal bir tadlandırıcı olan ... -
Farklı oranlarda fındık zarı ilaveli sürülebilir çikolatanın kalite özelliklerinin araştırılması
(ORDU ÜNİVERSİTESİ/Fen Bilimleri Enstitüsü, 2021)Sürülebilir çikolatalar her kesimden insan tarafından tüketilen bir gıdagrubudur. Sürülebilir çikolata hammaddesi olarak kullanılan kakao ise ülkemizdeüretilmeyip ithal edilmektedir. Bu tez çalışmasında ise ülkemizde ... -
Bazı polen çeşitlerinde pestisit kalıntılarının HR-LCMS VE GC-MS/MS ile belirlenmesi
(ORDU ÜNİVERSİTESİ/Fen Bilimleri Enstitüsü, 2021)Bu çalışmada, arıcılığın yoğun yapıldığı alanlarda kültürü yapılan bazı bitkilerden elde edilen arı polenlerindeki pestisit kalıntılarının incelenmesi amaçlanmıştır. Bu kapsamda Edirne, Tekirdağ, Afyonkarahisar ve ... -
Farklı ısıl proseslerin Trabzon hurması (Diospyros kaki cv.Hachiya) pekmezinin bazı fizikokimyasal özellikleri üzerine etkisi
(ORDU ÜNİVERSİTESİ/Fen Bilimleri Enstitüsü, 2021)Bu mevcut çalışmada, Trabzon hurmasının buruk çeşidinden (Diospyros kaki cv. Hachiya) işletme koşullarında üretilen pekmezin fizikokimyasal özellikleri üzerine farklı sıcaklık ve bekletme sürelerini (40, 60 ve 80 oC'de ... -
Krymsk 5 ve piku 1 anacı üzerine aşılı 0900 ziraat ve regina kiraz çeşitlerinin performansı üzerine budama sistemlerinin etkisi
(ORDU ÜNİVERSİTESİ/Fen Bilimleri Enstitüsü, 2021)Bu araştırmada, 0900 Ziraat ve Regina kiraz çeşitlerinin fenolojik, morfolojik ve pomolojik özellikleri üzerine budama sistemi [KGB (Kym Green Bush), UFO (Upright Fruiting Offshoots) ve SSA (Super Slender Axe)] ve anacın ... -
Mısır bitkisinde, yabancı otla mücadele yöntemlerinin verim ve kalite üzerine etkileri
(ORDU ÜNİVERSİTESİ/Fen Bilimleri Enstitüsü, 2021)2019 yılında Ordu Üniversitesi Ziraat Fakültesi uygulama arazisinde mısır bitkisinde, yabancı otla mücadele yöntemlerinin verim ve kalite üzerine etkilerinin belirlenmesi amacıyla yürütülen çalışma, tesadüf blokları deneme ... -
Taşova (Amasya) ilçesinde yetiştirilen bazı standart kiraz çeşitlerinin morfolojik ve pomolojik özellikleri
(ORDU ÜNİVERSİTESİ/Fen Bilimleri Enstitüsü, 2021)Bu çalışma Amasya ili Taşova ilçesine bağlı Yerkozlu Köyünde 230 m rakımda kurulan bir üreticiye ait ticari kapama kiraz bahçesinde yürütülmüştür. Deneme materyali olarak yörede yaygın olarak yetiştirilen Early Burlat, ... -
Fatsa'da yetiştirilen palaz ve çakıldak fındık çeşitlerinde klon seleksiyonu
(ORDU ÜNİVERSİTESİ/Fen Bilimleri Enstitüsü, 2021)Bu çalışma, Fatsa (Ordu) ilçesinde yetiştirilen Palaz ve Çakıldak fındık çeşitlerine ait klonlar içerisinde verim ve meyve özellikleri bakımından üstün olanları belirlemek amacıyla 2015-2018 yılları arasında yürütülmüştür. ... -
Fatsa'da yetiştirilen tombul ve karafındık fındık çeşitlerinde klon seleksiyonu
(ORDU ÜNİVERSİTESİ/Fen Bilimleri Enstitüsü, 2021)Ordu ili Fatsa ilçesinde 2015-2018 yıllarında yürütülen bu çalışmada, yörede bulunan Tombul ve Karafındık çeşitlerine ait popülasyon arasından verim ve meyve özellikleri bakımından üstün nitelikte olan klonların tespit ... -
Rehabilitasyon uygulamalarının tombul fındıkta verim ve kalite özelliklerine etkileri
(ORDU ÜNİVERSİTESİ/Fen Bilimleri Enstitüsü, 2021)Bu araştırma 2019-2020 yıllarında Ordu ili Altınordu, Fatsa ve İkizce ilçelerinde yetişen 'Tombul' fındık çeşidinde rehabilitasyon uygulamalarının verim ve kalite üzerine etkilerinin belirlenmesi amacıyla ... -
Akrilamidin insan akciğer epitel hücreleri üzerindeki sitotoksisitesi, genotoksisitesi ve karsinojenitesinin araştırılması
(ORDU ÜNİVERSİTESİ/Fen Bilimleri Enstitüsü, 2021)Kimyasal olarak sentezlenen ve bir vinil monomeri olan akrilamid (ACR), endüstriyel ve ticari olarak çeşitli alanlarda sıklıkla kullanılmaktadır. Endüstriyel kullanımının yanı sıra, ACR'nin yüksek sıcaklıklarda ... -
Orta ve doğu karadeniz bölgesinden toplanan pazı (Beta vulgaris var. cicla) genotiplerinin biyokimyasal, morfolojik ve moleküler karakterizasyonu
(ORDU ÜNİVERSİTESİ/Fen Bilimleri Enstitüsü, 2021)Bu çalışmada, Doğu Karadeniz bölgesinden toplanan 47 adet pazı genotiplerinin morfolojik, biyokimyasal ve moleküler karakterizasyonu yapılmıştır. Pazı genotipleri iki yıl süre ile Giresun koşullarında açık alanda yetiştirilmiş ... -
Krymsk 5, Piku 1 ve Gisela 6 anacı üzerine aşılı 0900 Ziraat ve Regina kiraz çeşitlerinin fenolojik, morfolojik ve meyve kalite özelliklerinin belirlenmesi
(ORDU ÜNİVERSİTESİ/Fen Bilimleri Enstitüsü, 2021)Bu araştırmada, 0900 Ziraat ve Regina kiraz çeşitlerinin (Prunus avium) çiçeklenmebaşlangıcı, tam çiçeklenme ve çiçeklenme sonu gibi fenolojik, ağaç boyu, taç hacmi, kalemgövde kesit alanı, yaprak alanı, sürgün uzunluğu ... -
Yükseklik ve yağış gradiyenti boyunca Laurocerasus officinalis M. roem taksonunun ekolojik ve fitokimyasal olarak değerlendirilmesi
(ORDU ÜNİVERSİTESİ/Fen Bilimleri Enstitüsü, 2021)Bu çalışmada 2019-2020 yıllarında Ordu ili ve doğusunda yükseklik ve yağış gradiyentine bağlı olarak belirlenen örnek parsellerden genç, olgun ve senesens döneminde toplanan Laurocerasus officinalis M. Roem taksonunun ... -
Phytolacca americana L. bitkisinin farklı habitatlardaki bazı ekolojik ve kimyasal parametrelerinin karşılaştırılması
(ORDU ÜNİVERSİTESİ/Fen Bilimleri Enstitüsü, 2021)Bu çalışmada Ordu ili Ünye ilçesinde farklı habitat özelliklerine sahip lokalitelerden (temiz, kirli ve sulak alan) bitkinin genç, olgun ve senesens dönemlerinde toplanan P. americana bitkisinin yapraklarında N (azot), P ... -
Toplumumuzda ağrı kesici ilaç olarak kullanılan bazı ilaçların antimikrobiyal ve antioksidan özellikleri
(ORDU ÜNİVERSİTESİ/Fen Bilimleri Enstitüsü, 2021)Türkiye İlaç Sektörü 2017 raporuna göre, 2016 yılında Türkiye'de 2 milyar kutu ilaç satışı gerçekleşti. İlk sırada ağrı kesiciler, hemen arkasındada antibiyotikler yer aldı. CPhI İstanbul tarafından, QuintilesIMS ... -
Deniz salyangozu (Rapana venosa Valenciennes, 1846) işlem basamaklarında besin kompozisyonu ve toplam uçucu bazik azot (TVB-N) düzeylerinin belirlenmesi
(ORDU ÜNİVERSİTESİ/Fen Bilimleri Enstitüsü, 2021)Deniz salyangozu (Rapana venosa) nun su ürünleri işleme tesisinde her bir işleme basamağı için besin içeriği ve kimyasal kalite parametresi olarak TVBN içeriğinin saptanması amaçlanmıştır. Araştırmada örnekler deniz ... -
Bazı hidrofitlerin fotosentetik pigment içerikleri, biyoaktif bileşenleri ve in vitro antioksidan özellikleri
(ORDU ÜNİVERSİTESİ/Fen Bilimleri Enstitüsü, 2021)Bu çalışma, 10 farklı hidrofitin (makro algler ve tatlısu makrofitleri) biyokimyasal bileşenlerini ve antioksidan özelliklerini belirlenmek amacıyla yapılmıştır. Materyal olarak kullanılan makroalgler Ordu sahilinden ... -
Trimetazidinin MCF-7 hücrelerinin proliferasyonu, apoptozu, migrasyonu ve ATP miktarı üzerindeki etkileri
(ORDU ÜNİVERSİTESİ/Fen Bilimleri Enstitüsü, 2021)Kadınlarda en sık görülen kanser olan meme kanseri önemli bir halk sağlığı sorunudur. Kemoterapi, kanser tedavisinde de uygulanan yaygın bir yöntem olmasına rağmen, kemoterapi direnci ve kanserin tekrarlaması tedaviyi ...