Çeşitli mantarlardan elde edilen ekstraktların mikroorganizmalar üzerine antimikrobiyal etkisi
- Global styles
- Apa
- Bibtex
- Chicago Fullnote
- Help
Abstract
Bu çalışmada, Kastamonu ili çevresinde yetişen ve halk tarafından yoğun olarak tüketimi yapılan Agaricus bisporus (kültür mantarı), Lactarius deliciosus (kanlıca mantarı) ve Pleurotus ostreatus (istiridye mantarı)'nın balıklarda patojen Citrobacter freundii, Edwardsialla tarda, Lactococcus garvieae ve Yersinia ruckeri bakterilerine karşı antimikrobiyal aktiviteleri test edilmiştir.Agaricus bisporus (kültür mantarı)'dan aşırı köpürme ve taşma nedeni ile su/buhar distilasyon yöntemi ile esansiyel yağ elde edilememiştir. Lactarius deliciosus (kanlıca mantarı) ve Pleurotus ostreatus (istiridye mantarı)'dan elde edilen esaniyel yağların 250, 500 ve 1000 µL dozlarının ise Citrobacter freundii, Edwardsialla tarda, Lactococcus garvieae ve Yersinia ruckeri bakterilerinin 106 cfu mL-1 dozlarına karşı antimikrobiyal aktivite göstermediği tespit edilmiştir.Mantarlardan elde edilen ekstrakt ve esansiyel yağların antimikrobiyal aktivitelerinin biyotik ve abiyotik faktörlere göre değişebileceği kanaati oluşmuştur. In this study, antimicrobial effects and minimum inhibitory concentration (MIC) of essentil oil of some mushroom species (Agaricus bisporus, Lactarius deliciosus and Pleurotus ostreatus) were studied to four pathogenic bacteria of fish (Citrobacter freundii, Edwardsiella tarda, Lactococcus gravicae and Yersinia ruckeri), which grow in the Kastamonu.Agaricus bisporus from excessive foaming and overflow with the water / steam distillation method can not be obtained as an essential oil. It was determined that Citrobacter freundii, Edwardsialla tarda, Lactococcus garvieae and Yersinia ruckeri bacteria with 250, 500 and 1000 μL doses of esan oil from Lactarius deliciosus and Pleurotus ostreatus did not show antimicrobial activity against 106 cfu mL-1 doses.The antimicrobial activities of the extracts and essential oils obtained from the fungus are believed to vary according to biotic and abiotic factors.
Collections