Show simple item record

dc.contributor.advisorGültepe, Nejdet
dc.contributor.authorMohammed, Kamla A. O
dc.date.accessioned2020-12-06T12:13:14Z
dc.date.available2020-12-06T12:13:14Z
dc.date.submitted2017
dc.date.issued2018-08-06
dc.identifier.urihttps://acikbilim.yok.gov.tr/handle/20.500.12812/100609
dc.description.abstractBu çalışmada, Kastamonu ili çevresinde yetişen ve halk tarafından yoğun olarak tüketimi yapılan Agaricus bisporus (kültür mantarı), Lactarius deliciosus (kanlıca mantarı) ve Pleurotus ostreatus (istiridye mantarı)'nın balıklarda patojen Citrobacter freundii, Edwardsialla tarda, Lactococcus garvieae ve Yersinia ruckeri bakterilerine karşı antimikrobiyal aktiviteleri test edilmiştir.Agaricus bisporus (kültür mantarı)'dan aşırı köpürme ve taşma nedeni ile su/buhar distilasyon yöntemi ile esansiyel yağ elde edilememiştir. Lactarius deliciosus (kanlıca mantarı) ve Pleurotus ostreatus (istiridye mantarı)'dan elde edilen esaniyel yağların 250, 500 ve 1000 µL dozlarının ise Citrobacter freundii, Edwardsialla tarda, Lactococcus garvieae ve Yersinia ruckeri bakterilerinin 106 cfu mL-1 dozlarına karşı antimikrobiyal aktivite göstermediği tespit edilmiştir.Mantarlardan elde edilen ekstrakt ve esansiyel yağların antimikrobiyal aktivitelerinin biyotik ve abiyotik faktörlere göre değişebileceği kanaati oluşmuştur.
dc.description.abstractIn this study, antimicrobial effects and minimum inhibitory concentration (MIC) of essentil oil of some mushroom species (Agaricus bisporus, Lactarius deliciosus and Pleurotus ostreatus) were studied to four pathogenic bacteria of fish (Citrobacter freundii, Edwardsiella tarda, Lactococcus gravicae and Yersinia ruckeri), which grow in the Kastamonu.Agaricus bisporus from excessive foaming and overflow with the water / steam distillation method can not be obtained as an essential oil. It was determined that Citrobacter freundii, Edwardsialla tarda, Lactococcus garvieae and Yersinia ruckeri bacteria with 250, 500 and 1000 μL doses of esan oil from Lactarius deliciosus and Pleurotus ostreatus did not show antimicrobial activity against 106 cfu mL-1 doses.The antimicrobial activities of the extracts and essential oils obtained from the fungus are believed to vary according to biotic and abiotic factors.en_US
dc.languageTurkish
dc.language.isotr
dc.rightsinfo:eu-repo/semantics/openAccess
dc.rightsAttribution 4.0 United Statestr_TR
dc.rights.urihttps://creativecommons.org/licenses/by/4.0/
dc.subjectBiyomühendisliktr_TR
dc.subjectBioengineeringen_US
dc.subjectMikrobiyolojitr_TR
dc.subjectMicrobiologyen_US
dc.subjectVeteriner Hekimliğitr_TR
dc.subjectVeterinary Medicineen_US
dc.titleÇeşitli mantarlardan elde edilen ekstraktların mikroorganizmalar üzerine antimikrobiyal etkisi
dc.title.alternativeAntimicrobial effects of extracts of mushroom on microorganisms
dc.typemasterThesis
dc.date.updated2018-08-06
dc.contributor.departmentGenetik ve Biyomühendislik Anabilim Dalı
dc.identifier.yokid10148734
dc.publisher.instituteFen Bilimleri Enstitüsü
dc.publisher.universityKASTAMONU ÜNİVERSİTESİ
dc.identifier.thesisid463828
dc.description.pages38
dc.publisher.disciplineDiğer


Files in this item

Thumbnail

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record

info:eu-repo/semantics/openAccess
Except where otherwise noted, this item's license is described as info:eu-repo/semantics/openAccess