Kastamonu`da kültüre edilen bilyalı kekik (Origanum onites L.) ve tıbbi adaçayı`nın (Salvia officinalis L.) antimikrobiyal aktivitesinin incelenmesi
- Global styles
- Apa
- Bibtex
- Chicago Fullnote
- Help
Abstract
Bu çalışma, bazı tıbbi ve aromatik bitkilerden su buharı distilasyonu yöntemi ile elde edilen uçucu yağın fitokimyasal içeriğinin belirlenmesi ile patojen mantar ve bakteriler üzerindeki antimikrobiyal etkisini ortaya çıkarmayı amaçlamaktadır. Bu çalışmada bilyalı kekik (Origanum onites L.) ve tıbbi adaçayı'nın (Salvia officinalis L.) taksonlarının her birindensu buharı distilasyon yöntemi ile elde edilen uçucu yağların antimikrobiyal etkisi minimum inhibisyon konsantrasyon yöntemi kullanılarak gram-pozitif (Bacillus subtilis, Enterococcus faecium, Enterococcus faecalis, Enterococcus durans, Listeria monocytogenes, Listeria innocua, Klebsiella pneumoniae, Staphylococcus aureus ve Staphylococcus epidermidis), gram-negatif (Enterobacter aerogenes, Escherichia coli, Salmonella enteritidis, Salmonella infantis, Salmonella kentucky, Salmonella typhimurium, Serratia marcescens, Pseudomonas aeruginosa ve Pseudomonas fluorescens) patojen bakteri suşları ile bir adet patojen mantar (Candida albicans) suşuna karşı test edilmiştir.Bitkilerden elde edilen uçucu yağın fitokimyasal içeriği GC-MS analizi ile belirlenmiştir. This study aims to determine the phytochemical content of essential oil, obtained by water vapor distillation method from some medicinal and aromatic plants, and revealing the antimicrobial effect on pathogenic fungi and bacteria. In this study, antimicrobial effect of essential oils obtained by water vapor distillation method from each of the Salvia officinalis L. and Origanum onites L. taxa were tested on gram-positive (Bacillus subtilis, Enterococcus faecium, Enterococcus faecalis, Enterococcus durans, Listeria monocytogenes, Listeria innocua, Klebsiella pneumoniae, Staphylococcus aureus and Staphylococcus epidermidis), gram-negative (Enterobacter aerogenes, Escherichia coli, Salmonella enteritidis, Salmonella infantis, Salmonella kentucky, Salmonella typhimurium, Serratia marcescens, Pseudomonas aeruginosa and Pseudomonas fluorescens) pathogenic bacterial strains and one pathogenic fungus strain (Candida albicans) obtained with using the minimum inhibition concentration method.The phytochemical content of essential oils obtained from plants was determined by GC-MS analysis.
Collections