Show simple item record

dc.contributor.advisorGüney, Kerim
dc.contributor.authorMilad, Mostafa B.Khalifa
dc.date.accessioned2020-12-06T12:06:34Z
dc.date.available2020-12-06T12:06:34Z
dc.date.submitted2018
dc.date.issued2018-11-26
dc.identifier.urihttps://acikbilim.yok.gov.tr/handle/20.500.12812/100412
dc.description.abstractBu çalışma, bazı tıbbi ve aromatik bitkilerden su buharı distilasyonu yöntemi ile elde edilen uçucu yağın fitokimyasal içeriğinin belirlenmesi ile patojen mantar ve bakteriler üzerindeki antimikrobiyal etkisini ortaya çıkarmayı amaçlamaktadır. Bu çalışmada bilyalı kekik (Origanum onites L.) ve tıbbi adaçayı'nın (Salvia officinalis L.) taksonlarının her birindensu buharı distilasyon yöntemi ile elde edilen uçucu yağların antimikrobiyal etkisi minimum inhibisyon konsantrasyon yöntemi kullanılarak gram-pozitif (Bacillus subtilis, Enterococcus faecium, Enterococcus faecalis, Enterococcus durans, Listeria monocytogenes, Listeria innocua, Klebsiella pneumoniae, Staphylococcus aureus ve Staphylococcus epidermidis), gram-negatif (Enterobacter aerogenes, Escherichia coli, Salmonella enteritidis, Salmonella infantis, Salmonella kentucky, Salmonella typhimurium, Serratia marcescens, Pseudomonas aeruginosa ve Pseudomonas fluorescens) patojen bakteri suşları ile bir adet patojen mantar (Candida albicans) suşuna karşı test edilmiştir.Bitkilerden elde edilen uçucu yağın fitokimyasal içeriği GC-MS analizi ile belirlenmiştir.
dc.description.abstractThis study aims to determine the phytochemical content of essential oil, obtained by water vapor distillation method from some medicinal and aromatic plants, and revealing the antimicrobial effect on pathogenic fungi and bacteria. In this study, antimicrobial effect of essential oils obtained by water vapor distillation method from each of the Salvia officinalis L. and Origanum onites L. taxa were tested on gram-positive (Bacillus subtilis, Enterococcus faecium, Enterococcus faecalis, Enterococcus durans, Listeria monocytogenes, Listeria innocua, Klebsiella pneumoniae, Staphylococcus aureus and Staphylococcus epidermidis), gram-negative (Enterobacter aerogenes, Escherichia coli, Salmonella enteritidis, Salmonella infantis, Salmonella kentucky, Salmonella typhimurium, Serratia marcescens, Pseudomonas aeruginosa and Pseudomonas fluorescens) pathogenic bacterial strains and one pathogenic fungus strain (Candida albicans) obtained with using the minimum inhibition concentration method.The phytochemical content of essential oils obtained from plants was determined by GC-MS analysis.en_US
dc.languageTurkish
dc.language.isotr
dc.rightsinfo:eu-repo/semantics/openAccess
dc.rightsAttribution 4.0 United Statestr_TR
dc.rights.urihttps://creativecommons.org/licenses/by/4.0/
dc.subjectBotaniktr_TR
dc.subjectBotanyen_US
dc.subjectMikrobiyolojitr_TR
dc.subjectMicrobiologyen_US
dc.titleKastamonu`da kültüre edilen bilyalı kekik (Origanum onites L.) ve tıbbi adaçayı`nın (Salvia officinalis L.) antimikrobiyal aktivitesinin incelenmesi
dc.title.alternativeInvestigation of antimicrobial activity of turkish oregano (Origanum onites L.) and sage (Salvia officinalis L.) cultivation in Kastamonu
dc.typedoctoralThesis
dc.date.updated2018-11-26
dc.contributor.departmentOrman Mühendisliği Anabilim Dalı
dc.subject.ytmForest botany
dc.identifier.yokid10209580
dc.publisher.instituteFen Bilimleri Enstitüsü
dc.publisher.universityKASTAMONU ÜNİVERSİTESİ
dc.identifier.thesisid520435
dc.description.pages75
dc.publisher.disciplineBotanik Bilim Dalı


Files in this item

Thumbnail

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record

info:eu-repo/semantics/openAccess
Except where otherwise noted, this item's license is described as info:eu-repo/semantics/openAccess