Kastamonu merkez köylerinde üretilen bazı sebzelerin yasaklı organoklorlu pestisit düzeylerinin belirlenmesi
- Global styles
- Apa
- Bibtex
- Chicago Fullnote
- Help
Abstract
Bu çalışmada Kastamonu Merkez Köylerinde üretim yoğunluğu en fazla olan sebzelerden sarımsak, patates ve semizotu oluşan toplam 35 adet numunede bulunan yasaklı organoklorlu pestisit kalıntı düzeyleri GC/MS yöntemiyle belirlenmiştir. Bu çalışmada incelediğimiz 23 Organoklorlu Pestisit(OKP)'den 20 tanesi en az bir numunede tespit edilmiştir. En sık rastladığımız pestisit kalıntısı 35 numunenin 10'unda tespit edilen p,p'-DDT olmuştur.Çalışmamızda 24 sebze numunesinde en az 1 pestisit kalıntısı tespit edilirken (%67) 12 numunede hiç bir pestisit kalıntısına rastlanmamıştır.Bir sarımsak numunesinde tespit edilen OKP kalıntıntılarının bazılarının (∑DDT, aldrin ve dieldrin, metoksiklor, endosulfanlar, HCH'ler, heptaklorlar ve endrin) konsantrasyonları MRL'lerden oldukça yüksek bulunmuştur. Bu sarımsak numunesinin MRL'leri aşanları bu limitlerin yaklaşık 28 katı (alfa-HCH) ila 90 katı (aldrin+dieldrin) arasındadır. In this study, forbidden organochlorine pesticide residues in garlic, potato and purslane,which are the most concentrated vegetables in Kastamonu Central Villages, were determined by GC / MS method. Twenty of the 23 OCPs we examined in this study were detected in at least one sample. The most common pesticide residue was p, p'-DDT detected in 10 of 35 samples. In our study, at least 1 pesticide residue was detected in 24 vegetable samples (67%) and no pesticide residue was found in 12 samples. The concentrations of some of the OKP residues (∑DTT, aldrin and dieldrin, methoxychlor, endosulfans, HCHs, heptachlor and endrin) detected in a garlic sample were found to be significantly higher than MRLs. Exceeding the MRLs of this garlic sample is about 28 times (alpha-HCH) to 90 times (aldrin + dieldrin) of these limits.
Collections