Show simple item record

dc.contributor.advisorİçli, Nesrin
dc.contributor.authorAslan, Şükran
dc.date.accessioned2020-12-06T12:01:18Z
dc.date.available2020-12-06T12:01:18Z
dc.date.submitted2019
dc.date.issued2019-10-04
dc.identifier.urihttps://acikbilim.yok.gov.tr/handle/20.500.12812/100254
dc.description.abstractBu çalışmada Kastamonu Merkez Köylerinde üretim yoğunluğu en fazla olan sebzelerden sarımsak, patates ve semizotu oluşan toplam 35 adet numunede bulunan yasaklı organoklorlu pestisit kalıntı düzeyleri GC/MS yöntemiyle belirlenmiştir. Bu çalışmada incelediğimiz 23 Organoklorlu Pestisit(OKP)'den 20 tanesi en az bir numunede tespit edilmiştir. En sık rastladığımız pestisit kalıntısı 35 numunenin 10'unda tespit edilen p,p'-DDT olmuştur.Çalışmamızda 24 sebze numunesinde en az 1 pestisit kalıntısı tespit edilirken (%67) 12 numunede hiç bir pestisit kalıntısına rastlanmamıştır.Bir sarımsak numunesinde tespit edilen OKP kalıntıntılarının bazılarının (∑DDT, aldrin ve dieldrin, metoksiklor, endosulfanlar, HCH'ler, heptaklorlar ve endrin) konsantrasyonları MRL'lerden oldukça yüksek bulunmuştur. Bu sarımsak numunesinin MRL'leri aşanları bu limitlerin yaklaşık 28 katı (alfa-HCH) ila 90 katı (aldrin+dieldrin) arasındadır.
dc.description.abstractIn this study, forbidden organochlorine pesticide residues in garlic, potato and purslane,which are the most concentrated vegetables in Kastamonu Central Villages, were determined by GC / MS method. Twenty of the 23 OCPs we examined in this study were detected in at least one sample. The most common pesticide residue was p, p'-DDT detected in 10 of 35 samples. In our study, at least 1 pesticide residue was detected in 24 vegetable samples (67%) and no pesticide residue was found in 12 samples. The concentrations of some of the OKP residues (∑DTT, aldrin and dieldrin, methoxychlor, endosulfans, HCHs, heptachlor and endrin) detected in a garlic sample were found to be significantly higher than MRLs. Exceeding the MRLs of this garlic sample is about 28 times (alpha-HCH) to 90 times (aldrin + dieldrin) of these limits.en_US
dc.languageTurkish
dc.language.isotr
dc.rightsinfo:eu-repo/semantics/openAccess
dc.rightsAttribution 4.0 United Statestr_TR
dc.rights.urihttps://creativecommons.org/licenses/by/4.0/
dc.subjectZiraattr_TR
dc.subjectAgricultureen_US
dc.titleKastamonu merkez köylerinde üretilen bazı sebzelerin yasaklı organoklorlu pestisit düzeylerinin belirlenmesi
dc.title.alternativeDetermination of banned organochlorine pesticide levels of some vegetables produced in kastamonu central villages
dc.typemasterThesis
dc.date.updated2019-10-04
dc.contributor.departmentSürdürülebilir Tarım ve Tabii Bitki Kaynakları Anabilim Dalı
dc.identifier.yokid10264959
dc.publisher.instituteFen Bilimleri Enstitüsü
dc.publisher.universityKASTAMONU ÜNİVERSİTESİ
dc.identifier.thesisid564951
dc.description.pages52
dc.publisher.disciplineDiğer


Files in this item

Thumbnail

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record

info:eu-repo/semantics/openAccess
Except where otherwise noted, this item's license is described as info:eu-repo/semantics/openAccess