Karaman ili tatlı su çeşme sularının kimyasal ve bakteriyolojik yönden incelenmesi
- Global styles
- Apa
- Bibtex
- Chicago Fullnote
- Help
Abstract
Bu çalışmada, Karaman il merkezinde bulunan tatlı su çeşme sularının içilebilirliği ve kalitesini belirlemek amacıyla seçilen 18 adet çeşmeden alınan su örnekleri bakteriyolojik ve kimyasal yönden incelenmiştir. Araştırma Ocak-Haziran-2012 tarihleri arasında 4 periyotta örnek alınarak gerçekleştirilmiştir.Suyun bakteriyolojik incelemesi için Escherichia coli ve koliform bakteriler membran filtrasyon yöntemi ile incelenmiş ve alınan örneklerden %31,94'inde koliform bakteri %18'inde Escherichia coli %12,5'inde hem koliform hem E.coli bulunmuştur. Kimyasal yönden pH, toplam sertlik, iletkenlik, bulanıklık, nitrit, amonyum, serbest klor, kalsiyum, florür ve klorür parametreleri incelenmiştir. Araştırılan su hafif alkali ve yumuşak su sınıfına girmektedir. Florür ve serbest klor miktarı düşük düzeyde bulunmuştur. Diğer kimyasal parametreler ulusal ve uluslar arası içme suyu standartlarına uygun bulunmuştur.Bu sonuçlara göre, Karaman il merkezindeki tatlı su çeşmelerinde sularda kimyasal kirlilik parametreleri açısından çok sorun olmadığı söylenebilir. Ancak 72 örnekten 28'inde (%38,8) bakteriyolojik kirlilik saptanmıştır.Anahtar Kelimeler: İçme suyu, Koliform, Escherichia coli, Kimyasal analiz, Karaman, In this study, the potableness level of the fresh water fountains in Karaman and water sample obtained from 18 fountains for the aim of determining the quality of the water have been investigated in terms of Chemical and Bacteriologhic Properties. The research was done between January-June 2012 in four periods by taking samples.For the bacteriological investigation of the water, Escherichia coli and coliform bacteria were analysed by the method of membrane filtration and in 31,94% of the samples taken, coliform bacteria; in 18% of the samples, Escherichia coli and 12,5% of the samples, both E.coli and coliform were found. Chemically; parameters of pH, total hardness, conductance, turbidity, nitrite, ammonium, free chlorine, calcium, flouride, and chloride were investigated. The water examined can be classified as mild alkali and soft. There was found little flouride and free chlorine. The other chemical properties were deemed suitable for the national and international potable water standard.According to these results, it can be said that there is no much problem in the water of fresh water fountains in Karaman in the sense of chemical contamination parameters. Only in 28 samples in 72 (38,8%), there were determined bacteriologic contamination.Keywords: Potable Water, Coliform, Escherichia coli, Chemical analysis, Karaman
Collections