Karaman yerel elma çeşitlerinde genetik çeşitliliğin belirlenmesi
- Global styles
- Apa
- Bibtex
- Chicago Fullnote
- Help
Abstract
Dünyada üretilen 75,4 milyon ton elmanın 2,6 milyon tonu ülkemizde üretilmekte olup, Türkiye bu üretimle dünyada dördüncü sırada yer almaktadır. Türkiye elma üretiminin % 17,3' ünü karşılayan Karaman ili, ülke üretiminde ikinci sırada yer almaktadır. Karaman ili zengin bir elma genetik çeşitliliğine sahiptir. Yerel elma çeşitlerinin tanımlanması elma ıslahı ve yetiştiriciliği açısından büyük önem taşımaktadır. Bu çalışma ile 11 mikrosatellit markörü kullanılarak, Karaman iline bağlı köy ve ilçelerden toplanan 23 adet yerel, 3 adet tescilli elma çeşidinin genetik karakterizasyonu yapılmıştır. Elma genotipleri, yapılan dendogram analizi sonucunda iki ana gruba ve pek çok alt gruba ayrılmış ve genotipler arasında zengin bir genetik çeşitlilik saptanmıştır. Kokulu Misket yerel çeşidi tek başına bir ana dal oluştururken, diğer elma genotipleri ikinci ana dalı oluşturmuştur. Çalışma sonuçları SSR'ların yerel elma çeşitlerinin genetik karakterizasyonunda ve genetik kaynakların değerlendirilmesinde başarıyla kullanılabileceğini göstermiştir.Anahtar Kelimeler: Elma, Genetik Çeşitlilik, Karaman, Malus domestica, SSR, Yerel Çeşit In Turkey, 2,6 milion tons apples were produced, while 75,4 milion tons apple were produced in the world. Turkey ranked fourth in the world's a total apple production. Karaman province produced 17,3 % of Turkey's total apple plays major role and ranked second. Karaman province has a rich apple genetic diversity. Identification of apple landraces for apple breeding and production. In this study, genetic variability of 23 local and 3 registered cultivars were determined using 11 microsatellite markers collected from village and towns of Karaman. Cluster analyses divided apple genotype into two major and many minor cluster along with determination of rich genetic diversity among genotypes. Kokulu Misket local cultivar formed a main branch itself whereas other apple genotypes formed the second main brunch. The results of this study confirm that SSRs can be employed successfully in genetic characterization of apple genotypes and evaluation of genetic resources.Keywords: Apple, Genetic Diversity, Karaman, Landrace, Malus domestica, SSR
Collections