Show simple item record

dc.contributor.advisorAteş Sönmezoğlu, Özlem
dc.contributor.authorÖzbey, Ramazan
dc.date.accessioned2020-12-06T11:41:04Z
dc.date.available2020-12-06T11:41:04Z
dc.date.submitted2016
dc.date.issued2018-10-07
dc.identifier.urihttps://acikbilim.yok.gov.tr/handle/20.500.12812/99701
dc.description.abstractMakarnalık buğdayının kalitesini belirleyen temel kriter makarna üretimine uygunluk derecesi, yani makarnalık kalitesidir. Kaliteli bir makarnanın renginin parlak sarı olması istenmektedir. Makarnalık buğdaydan elde edilen son ürünlerin kalitesi tanenin protein miktarı ve kuvveti, sarı pigment içeriği ve lipoksijenaz (LOX) gibi sarı rengi olumsuz yönde etkileyen oksidatif enzimlerin aktiviteleri ile doğrudan ilişkilidir. Renk kalitesi yüksek makarna üretebilmek için kullanılan durum buğdayının pigment içeriğinin yüksek, LOX enzim aktivitesinin düşük olması gerekmektedir. Bu çalışmanın amacı, daha önce protein kalitesi iyileştirilmiş makarnalık buğday geri melez ıslah hatlarının (TMB2 ve TMB3) lipoksijenaz enzim aktivitelerinin düşürülmesidir. LOX enzim aktivitesi oldukça düşük olan Gediz-75 makarnalık buğday çeşidi melezlemelerde gen kaynağı olarak kullanılmıştır. F1 generasyonunda hedeflenen gen bölgesini (Lpx-B1.1) taşıyan bitkiler markör destekli seleksiyon yöntemi ile SSR markörleri kullanılarak seçilmiştir.
dc.description.abstractThe basic criteria which determines durum wheat quality is its suitability for pasta processing, that is pasta making quality. Bright yellow color is a desired property in pasta products. Durum wheat pasta making quality is influenced by protein content and quality, yellow pigment content, and oxidative enzymes such as lipoxygenase (LOX) which affect adversely bright yellow color. Thus, wheat cultivars that are high in yellow pigments but low in LOX enzyme activity should be preferred for the production of pasta with high color quality. The aim of this study was to reduce lipoxygenase activities of the backcross durum wheat lines (TMB2 and TMB3) that were previously improved for their protein quality. Gediz-75 wheat with low LOX enzyme activity was used as the gene source. In F1 generation, plants carrying the targeted gene region (Lpx-B1.1) were selected using SSR markers by marker assisted selection method.en_US
dc.languageTurkish
dc.language.isotr
dc.rightsinfo:eu-repo/semantics/openAccess
dc.rightsAttribution 4.0 United Statestr_TR
dc.rights.urihttps://creativecommons.org/licenses/by/4.0/
dc.subjectBiyolojitr_TR
dc.subjectBiologyen_US
dc.subjectBiyoteknolojitr_TR
dc.subjectBiotechnologyen_US
dc.titleMakarnalık buğdayda Lpx-B1 geni bakımından melez hatların elde edilmesi ve taranması
dc.title.alternativeObtaining and identifying of hybrid lines for Lpx-B1 gene in durum wheat
dc.typemasterThesis
dc.date.updated2018-10-07
dc.contributor.departmentBiyoloji Anabilim Dalı
dc.subject.ytmDurum wheat
dc.subject.ytmTriticum durum
dc.identifier.yokid10126051
dc.publisher.instituteFen Bilimleri Enstitüsü
dc.publisher.universityKARAMANOĞLU MEHMETBEY ÜNİVERSİTESİ
dc.identifier.thesisid444207
dc.description.pages65
dc.publisher.disciplineMoleküler Biyoloji-Genetik ve Biyoteknoloji Bilim Dalı


Files in this item

Thumbnail

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record

info:eu-repo/semantics/openAccess
Except where otherwise noted, this item's license is described as info:eu-repo/semantics/openAccess