Farklı çeliklerin testere freze çakılarıyla işlenebilirliklerinin incelenmesi
- Global styles
- Apa
- Bibtex
- Chicago Fullnote
- Help
Abstract
Bu çalışmada, DIN 1.2344 sıcak iş takım çeliği ve DIN 1.2379 soğuk iş takım çeliği malzemeler yüksek hız çeliği dairesel testere freze çakıları kullanılarak, frezeleme işlemine tabi tutulmuştur. Frezeleme deneyleri beş farklı devir sayısı (N1=50 dev/dak, N2=63 dev/dak, N3=80 dev/dak, N4=100 dev/dak, N5=125 dev/dak), beş farklı tabla ilerleme hızı (F1=20 mm/dak, F2=40 mm/dak, F3=63 mm/dak, F4=80 mm/dak, F5=100 mm/dak) ve 1 mm sabit kesme derinliğinde soğutma sıvısı kullanılmadan yapılmıştır. Frezeleme işlemi sırasında düşey ve yatay yönlerde oluşan kesme kuvveti bileşenleri ile yüzey pürüzlülük değerleri ölçülmüştür. Kullanılan kesme parametrelerinin her iki malzemede oluşan kesme kuvvetleri ve yüzey pürüzlülükleri üzerindeki etkileri araştırılmıştır. Düşey yönde elde edilen kesme kuvveti bileşenlerinin yatay yönde elde edilen kesme kuvveti bileşenlerinden daha yüksek değerlerde oluştuğu gözlenmiştir. Ayrıca, ilerleme hızının yüzey pürüzlülüğü üzerinde önemli etkileri olduğu görülmüştür. In this study, DIN 1.2344 hot work tool steel and DIN 1.2379 cold work tool steels were subjected to milling operations using high speed steel circular saw blades. Milling operations were performed at five different revolutions (N1=50 rpm, N2=63 rpm, N3=80 rpm, N4=100 rpm, N5=125 rpm), five different table feed rates (F1=20 mm/min, F2=40 mm/min, F3=63 mm/min, F4=80 mm/min, F5=100 mm/min) and a constant depth of cut of 1 mm without using coolant. Vertical and horizontal components of the cutting forces and milled surface roughness values were measured. The influence of the cutting parameters used on the resulting cutting force components and surface roughness values for the both steels were examined. The vertical cutting force components were found to be higher than the horizontal cutting force components. In addition, the feed rate was found to have significant influences on the surface roughness.
Collections