Yassı yapraklı ürünlerin vakum tüplü güneş enerjili kurutucuda kurutulması
- Global styles
- Apa
- Bibtex
- Chicago Fullnote
- Help
Abstract
Bu çalışmada tasarlanmış vakum tüplü güneş enerjili kurutucu kullanılmıştır. Gıda sektöründe baharat olarak kullanılan yassı yapraklı ürünler (nane, maydanoz ve defne) vakum tüplü güneş enerjili kurutucuda kurutulmuştur. Kurutma işlemi Karabük il şartlarında gerçekleşmiştir. Kurutma farklarını belirlemek amacıyla birçok yöntemler kullanılmıştır. Bu yöntemler doğal sirkülasyonlu, cebri sirkülasyonlu fırında kurutma ve güneş altında kurutma şeklindedir. Kurutma deneyleri sırasında her bir ürün için 50 g numune alınarak deneye başlanmıştır. Kurutma deneyine başlamadan önce ürünler etüv fırınında kurutularak, tam kuru ağırlık miktarları belirlenmiştir. Bu değerler nane, maydanoz ve defne için sırasıyla 12,26 g, 13,75 g ve 23,84 g'dır. Doğal sirkülasyonlu kurutucudaki deney sonucunda, ürünlerin ağırlıkları nane, maydanoz ve defne için sırasıyla 14,96 g, 16,16 g ve 30,78 g'dir. Cebri sirkülasyonlu kurutucudaki deney sonucunda, ürünlerin ağırlıkları nane, maydanoz ve defne için sırasıyla 14,02 g, 14,63 g ve 27,41 g'dir. Kurutma sırasında kurutucu içindeki nem değerinin artmasıyla birlikte kurutucu havası klape aracılığıyla dış ortama tahliye edilerek nem kontrolü sağlanmaya çalışılmıştır. Tasarlamış olduğumuz güneş enerjili kurutucu ile sergide kurutma arasında gerçekleşen enerji ekserji analizi yapılarak sistemin verimliliği belirlenmiştir. Kurutulmuş ürünlerin kurutulma işlemleri sırasında karşılaşılan problemlere çözümler aranmıştır. Designed vacuum tube solar dryer was used in this study. Used as a spice in the food sector, flat-leaf products (mint, parsley and bay) were dried with vacuum tube solar dryer. The drying process conditions were the province of Karabük. Drying of many methods used to determine differences. These methods are the natural circulation, forced circulation drying and drying is drying under the sun. Drying tests of samples taken during the experiment was started at 50 g for each product. Drying oven with oven-dried products before the start of experiment, the full amount of dry weight was determined. These values are mint, parsley and bay, respectively, 12.26 g, 13.75 g and 23.84 g. As a result of the natural circulation experiment kurutucudaki, weights of products, mint, parsley and bay, respectively, 14.96 g, 16.16 g and 30.78 g. That dryers with circulation as a result of the experiment, weights of products, mint, parsley and bay, respectively, 14.02 g, 14.63 g and 27.41 g. Solar-powered dryer energy efficiency, natural circulation, forced circulation drying drying %17,3estimated at %26. Sought solutions to the problems encountered during the drying process of dried products.
Collections