Kaz yumurtalarının kuluçkalanmasında farklı temizleme, dezenfeksiyon ve bekletme sürelerinin kuluçka randımanı üzerine etkileri
- Global styles
- Apa
- Bibtex
- Chicago Fullnote
- Help
Abstract
22 6. ÖZET : Bu çalışma kirli kaz yumurtalarının kuluçkalanmasında en uygun temizlik ve dezenfeksiyon yöntemlerinin tespit edilmesi ve yumurta bekletme sürelerinin kuluçka randımanı üzerine etkilerinin saptanması amacıyla yapılmıştır. Bu çalışmada Kars Kazcılık Üretme İstasyonu Müdürlüğü kümeslerinde yetiştirilen Fransız Beyaz (INRA) ırkı kazlara ait 2079 adet yumurta kullanılmıştır. Yumurtalar, yıkanarak, zımparalanarak ve elle temizlenmiş, daha sonra her grup kendi içerisinde %2'lik formalin, Potasyum permanganat fumigasyonu dezenfeksiyon yöntemleri ve kontrol grubu olarak üç ayrı gruba ayrılmıştır. Yedi gün biriktirilen yumurtalar sekizinci günde kuluçka makinesine konulmuş ve uygulanan bu yöntemlerin kuluçka randımanına etkileri araştırılmıştır. Genel formalin dezenfeksiyon grupları ortalaması 73.19 ± 1.44, fumigasyon dezenfeksiyon grupları ortalaması 80.67 ± 1.35 ve kontrol grupları ortalaması 77.72 ± 1.54 olarak bulunmuştur. Yapılan istatistik analizler sonucunda dezenfeksiyon grupları arasındaki fark P < 0.01 düzeyinde, temizleme grupları arasındaki fark ise P < 0.05 düzeyinde önemli bulunmuştur. Daha sonra uygulanan Duncan testinde temizlik grupları arasında fark önemli bulunmazken dezenfeksiyon gruplarından Formalin ve fumigasyon grupları arasındaki fark LSDo.os düzeyinde önemli bulunmuştur. Sonuç olarak temizleme yöntemi olarak zımpara ile temizliğin, dezenfeksiyon yöntemi olarak ta fumigasyonun en iyi sonucu verdiği tespit edilmiştir. Bekletme süresi için uygulanan varyans analizinde günler arası fark P < 0.05 düzeyinde önemli bulunmuştur. Burada yumurtaların bekleme süresi azaldıkça kuluçka randımanının arttığı tespit edilmiştir. 23 7- SUMMARY : This study was carried out in order to determine the most suitable cleaning and disinfection methods of dirty geese eggs when they are hatching and the effect of holding time on hatching performance. In this study 2079 geese eggs, getting from White France, INRA, breed geese grown in Kars Geese Production Station, were used. The eggs were cleaned with three different ways, washing, cleaning with emery paper and just rough cleaning with hand, control group. After that these three groups eggs were disinfected with 2% formalin solution and potassium Per manganat fumigation. Every cleaning group had a control group which was not exposed to any disinfection method. During seven days all these group eggs were put in egg store room and in the eighth day, they were set in incubator. The study was materialized two times and the hatching performances are as below; General performance of disinfected with 2 % formalin solution groups 73.19 ± 1.44, general performance of disinfected with potassium per manganat fumigation groups 80.67 ± 1.35 and general performance control groups 77.72 ± 1.54. According to the result of statistic analysis, the differences between disinfection groups were significant P<0.01 levels and, the differences between cleaning groups were significant PO.05 levels. Although hatching performance was not significantly affected by cleaning groups, It was significantly affected by disinfection groups at LSDo.05 levels. As a result, the most successful hatching performances were obtained from emery paper group as cleaning group and potassium Per manganat fumigation group as disinfection group. The differences between days for waiting periods was significant P<0.01 levels. The better the hatching performances was obtained, the less the waiting period was used.
Collections