Farklı enerji-protein düzeyinde beslemenin kazlarda besi performansı ve karkas randımanına etkisi
- Global styles
- Apa
- Bibtex
- Chicago Fullnote
- Help
Abstract
30 5. ÖZET Bu çalışmada, farklı enerji-protein düzeyinde rasyonla beslemenin kazların besi performansı ve karkas özellikleri üzerine etkisi incelenmiştir. Çalışmada 1-3 günlük yaşta 60 adet kaz civcivi kullanılmıştır. Başlangıç döneminde (0-4 hafta) kaz palazlarına % 23 HP, 3000 kcal/kg ME ile %20 HP, 2900 kcal/kg ME kapsayan rasyon verilmiştir. Başlangıç döneminde yüksek protein düzeyinde beslenen kazlar 1518 g canlı ağırlık kazanmış ve yemden yararlanma oranı da daha olumlu bulunmuştur. Denemenin büyütme döneminde (5-10 hafta) başlangıç dönemindeki gruplar, % 1 7 HP, 3000 kcal/kg ME ve %15 HP, 3000 kcal/kg ME içeren iki alt gruba ayrılarak beslenmiştir. Bu dönemde başlangıç rasyonunda %20 HP, 2900 kcal/kg ME içeren ve büyütme döneminde %17 HP, 3000 kcal/kg ME alan grup diğer gruplardan daha fazla canlı ağırlık kazanmış, fakat bu istatiksel olarak önemli bulunmamıştır (P>0,05). Büyütme döneminde günlük ortalama canlı ağırlık artışı, yem tüketimi ve yemden yararlanma oram üzerine farklı protein ve enerji oranlarının önemli bir etkisi saptanmamıştır. Denemede karkas randımanı, karkas parça ve tüy ağırlıkları üzerine farklı protein ve enerji düzeyinin önemli bir etkisi olmamakla birlikte karkas randımanı daha fazla enerji oranına sahip grupta; tüy ağırlığı ise daha çok protein alan grupta fazla bulunmuştur. Bu çalışmada Kars'ta yetiştirilen kazların başlangıç yemlerinin %23 HP, 3000 kcal/kg ME; büyütme dönemi rasyonunun da %15 HP, 3000 kcal/kg ME içerikli olmasının yeterli olabileceği kanısına varılmıştır. 31 6. SUMMARY Effect of diets in different energy and protein levels on the fattenning performance and carcass traits of geese has been investigated. Sixty goslings in 1-3 days old age were used in the experiment, in the starter period gosling in two groups were fed with the diets contain 23 % HP, 3000 kcal/kg ME and 20 % HP, 2900 kcal/kg ME, in this period goslings which were fed with higher protein level gained 1518 g live weight and their feed conversion efficiecy was better than those group fed with low protein level. Each group in the starter period have been diveded into two subgroups and were fed with the diets contain. 17 % HP, 3000 kcal/kg ME and 15 % HP, 3000 kcal/kg ME, the group w hich w ere fed with 2 0 % HP, 2 900 k cal/kg M E i n s tarter and 1 7 % H P, 3 000 kcal/kg ME in grower period gained the more liveweight than the other groups but this differences was not statistically significant (P>0.05). Also there was no statistical differences between the diet groups in terms of liveweight gain, feed consuption and feed conversion efficiency. Although there was no statistical differencens between the diet groups, in terms of carcass dressing percentage, carcass cuts and feather weight, the highest dressing percentage was found in the group which were fed with higher energy and the highest feather weight found in the group which were fed with higher HP level. It was concluded that diet contain 23 % HP, 3000 kcal/kg ME in starter period and 1 5 % H P, 3 000 k cal/kg M E i n g rower p eriod i s s ufficient for t he g eese r eared i n K ars region.
Collections