Broilerde kefirin probiyotik amaçla kullanılması
- Global styles
- Apa
- Bibtex
- Chicago Fullnote
- Help
Abstract
33 5. ÖZET Broilerde Kefirin Probiyotik Amaçla Kullanılması Bu çalışmada, Broiler içme sularına değişik oranlarda katılan kefirin probiyotik amaçlı kullanım imkanı ve Broiler performansına etkilerinin araştırılması amaçlanmıştır. Çalışmada 148 adet günlük Broiler civcivi kullanılarak, her birinde 37 adet civciv bulunan, bir kontrol ve üç deneme olmak üzere toplam 4 grup oluşturuldu. Tüm gruplarda aynı rasyon bileşimine göre hazırlanmış yem kullanıldı. Kontrol grubunun içme suyuna kefir eklenmez iken deneme gruplarının içme sularına 2. grup için 2.5 ccAt su, 3. grup için 5.0 cc/lt su, 4. grup için 7.5 ccAt su oranında kefir ilave edildi. Deneme 42 gün devam etti. Gruplardaki deneme sonu canlı ağırlıklar kontrol ve deneme gruplarında sırasıyla 2305 g, 2335 g, 2363 g ve 2388 g olarak kaydedildi. Deneme sonunda içme suyuna kefir ilavesi canlı ağırlık kazancım önemli derecede artırdı (P<0.05). Yem tüketiminde azalma ve yemden yararlanma oranında artış tespit edildi. Karkas ağırlıkları bakımından gruplar arasındaki farklılıklar önemsiz bulunurken karkas randımanında gruplar arasındaki fark önemli bulundu (P<0.001). Yapılan çalışma sonucunda Broilerlerde kefirin probiyotik olarak kullanılmasının büyüme performansını geliştirdiği sonucuna varıldı. Anahtar kelimeler : Broiler, Kefir, Probiyotik. 34 6. SUMMARY The Use of Kefir as Probiotic in Broiler The purpose of this study was to investigate the possibility of the use of kefir, added to drinking water in various levels, as probiotic and the effect on Broiler performance. Total 148 day-old Broiler were divided into 4 groups with 37 chicks in each, one control and the others trial groups. All groups were fed with same basal ration. While the control group was received water without kefir, 2.5 cc/lt water, 5.0 cc/lt water and 7.5 cc/lt water kefir was added to the drinking water of the experimental groups respectively. The study was carried out for 42 days. Final live weights were recorded as 2305 g, 2335 g, 2363 g and 2388 g for control and trial groups respectively. At the end of the experiment, the addition of kefir to the drinking water significantly increased live weight gains (P<0.05), decreased feed consumption and increased feed conversion ratio were determined in trial groups. There was no difference between groups for carcass weight. However there was a significant difference between groups for dressing percentage (P<0.001). It was concluded that using kefir in Broiler as probiotic can improve the growing performance. Key words : Broiler, Kefir, Probiotic.
Collections