Kars ilinde halk elinde yetiştirilen kazlarda kuluçka özellikleri
- Global styles
- Apa
- Bibtex
- Chicago Fullnote
- Help
Abstract
This study is carried out to ases the egg yield of goose and hatching traits of them that are bred in Kümbetli village in Kars. 106 stud geese and 28 ganders that were bred in 26 barns were studied on. The awarage age of goose is 1, and of gander is 2.Breeding goose is one of the important source of income in the the region because of easy breeding and caring and lower cost of keeping. While many farmers are interested in other stockbreeding fields, on the other side they interested in breeding goose. Dairy products such as, especially meat, fat, feather, egg are also got from goose. It is thought that as the non-expert stockbreeders haven't got enough background on breeding and material, this situation may couselack of fertility.So, one must pay required attention to breeding goose, and not only laws are put into force but also solutions, such as making stockbreeders conscicus of breeding must be given. Furthermore, encouraging studies for breeders must be carried out. Necessary goverment policies orregulations must be put in force to turn the products from goose into income products. The fertility of home bread must be promoted by applying necessary breeding and selection processes and consequently breeders determinations and so, the contribution to the national economy must be established. Bu çalışma, Kars iline bağlı Kümbetli köyünde yetiştirilen kazların yumurta verimi ve kuluçka özelliklerini belirlemek amacıyla yapılmıştır. Yapılan çalışmada 26 evde yetiştirilen 106 damızlık dişi kaz, 28 adet damızlık erkek kaz kullanılmıştır. Dişi kazların yaş ortalaması 1, erkek kazların ise 2?dir. Kuluçka randımanı % 65.08, döllülük oranı % 73.91 ve çıkım gücü % 88.05 olarak tespit edilmiştir.Bölgede yetiştirme kolaylığı ve bakım beslemenin masrafsız olması nedeniyle üretimi tercih edilen kazlar önemli bir gelir kaynağıdır. Birçok aile diğer hayvancılık kollarıyla ilgilenirken bir taraftan da kazcılıkla uğraşırlar. Kazlardan başta et olmak üzere yağ, tüy, yumurta gibi ürünler elde edilir.Halk elinde yapılan yetiştiricilikte yetiştiricilerin yeterli bilgi ve materyale sahip olmadığı, bunun da verim kaybına neden olabileceği düşünülmektedir. Bu açıdan, kazcılığa gerekli önemin gösterilmesi, gerek yasal düzenlemelerle gerekse üreticinin bilinçlendirilmesi gibi çözümler getirilmelidir. Ayrıca bu alanda yetiştiricilere teşvik edici çalışmalar yapılmalıdır. Kazlardan elde edilen ürünlerin ekonomik getirisi olan birer ürün haline gelebilmesi için gerekli devlet politikaları uygulanmalıdır. Yerli ırklara gerekli yetiştirme ve seleksiyon işlemleri uygulanarak verimleri artırılmalı ve böylece yetiştiricinin karlılığı dolayısıyla ülke ekonomisine katkısı sağlanmalıdır.
Collections