Kefirin in vivo ortamdaki aflatoksin detoksifikasyonunda antioksidan savunma ile GSTM1 ve GSTM2 gen ekspresyon profillerine etkisi
- Global styles
- Apa
- Bibtex
- Chicago Fullnote
- Help
Abstract
Bu çalışma, düşük dozda aflatoksin uygulanan deney farelerinde bu toksinin lipit peroksidasyonu, antioksidan enzim aktivitesi ve karaciğerin bazı fonksiyonel enzimleri ile dokudaki histopatolojik bulgular ve antioksidan enzimleri kodlayan gen ifadeleri üzerindeki etkilerini gözlemleyerek kefir içeceğinin bu etkileri azaltma veya tamamen eliminasyonu yönündeki aktivitelerini araştırmak amacıyla gerçekleştirilmiştir. Çalışma ortalama 12 haftalık Swiss albino farelere standart diyetle birlikte 45 gün süresince 300 ng/kg AFB1, 300 ng/kg AFB1+ 30 ml/kg kefir, 30 ml/kg kefir ve kontrol (standart diyet) uygulamalarıyla dört grup üzerinde gerçekleştirildi.Çalışmada Oto-analizör ile ALT, AST, LDH ve albümin ölçümleri, Spektrofotometrik yöntem kullanılarak MDA, GSH ve GST aktivitesi ve RT-PCR yöntemi ile GSTM1ve GSTT1 gen ekspresyon analizleri gerçekleştirildi. Histopatolojik farklılıkları değerlendirmek amacıyla dokular hematoksilen-eozin (H.E.) boyama ile incelendiElde edilen bulgular değerlendirildiğinde, AFB1 uygulanan grupta ağırlık kaybı görülmesine karşın, AFB1 ile birlikte kefir tüketen grupta ise ağırlık artışı kontrol grubu ile paralellik sergilemiştir. Aflatoksin ile birlikte kefir verilen grup ile aflatoksin verilen grupların ALT ve LDH değerleri arasındaki fark anlamlı (P<0,05) bulunmuştur. Aflatoksin uygulanan grupta lipit peroksidasyonu (MDA) kontrol grubuna göre anlamlı bir şekilde artarken, aflatoksin ile birlikte kefir verilen grubun MDA değerindeki düşüş anlamlı bulunmuştur (P<0,01). Buna paralel olarak GSH konsantrasyonu ile GST aktivitesi istatistik açıdan her iki grup arasında farklı bulunmuştur. Aflatoksin ve aflatoksin+kefir gruplarında GSTM1 gen ekspresyon profilleri istatistik açıdan anlamlı (P<0,05) bulunmuştur. Karaciğer ve böbreğin histopatolojik incelemelerinde AFB1 verilen grupta nekrozlara rastlanırken, AFB1 ile birlikte kefir verilen grupta lezyonların şiddetinde belirgin bir azalma olmuştur. Bu olumlu etkiler, kefir içeceğindeki probiyotik mikroorganizmaların ve organik bileşiklerin ksenobiyotik metabolizmasının faz II reaksiyonunu etkileyerek vücuttaki antioksidan savunmayı güçlendirmiş olabileceğine bağlanmıştır. This study has been achieved to observe the effects of low dose aflatoxin in mice on lipid peroxidation, antioxidant enzyme activitiy, some functional hepatic enzymes together with histopathological findings in tissue and gen expressions that codes the antioxidant enzymes and investigate the activities on reducing or completely eliminating these effects of the kefir contents. Study has been performed on four groups by applying 300 ppb AFB1, 300 ppb AFB1+30 ml/kg kefir, 30 ml/kg kefir together with standard diet during 45 days and control (standard diet) to Swiss albino mice which are average 12 weeks age.In the study, ALT, AST, LDH and albumin measurements were performed by auto-analyzer, MDA, GSH and GST activity by spectrophotometric method and GSTM1 and GSTT1 gen expressions were analyzed by using RT-PCR. Tissues were observed to evaluate the histopathological differences by haematoxylin-eosin (H.E.) staining.When our findings have been considered, we observed a weight loss in AFB1 group while weigt gain was concordant with the control group in kefir consumed group together with AFB1. We observed a significant difference (P<0,05) between kefir given group together with aflatoxin and aflatoxin given group in ALT and LDH values. While the lipid peroxidation (MDA) increased significantly in aflatoxin given group with respect to the control group, the decrease in MDA was significant in kefir given group together with aflatoxin (P<0,01). In parallel with this finding, we observed a statistically significant difference in GSH concentration and GST activity between two groups. GSTM1 gen expression profiles were statistically significant in aflatoxin and aflatoxin+kefir groups (P<0,05). In histopathological investigations of the liver and kidney, necrosis were recognized in AFB1 given group while there was an evident decrease in the intensity of lesions in the kefir given group together with aflatoxin. These positive effects might depend on the possibility that the probiotic microorganisms and organic compounds in the kefir drink might support the antioxidant defence in the body by effecting the phase II reaction of the xenobiotic metabolism.
Collections