Kars yöresinde satışa sunulan çiğ süt, peynir ve tereyağında brucella türlerinin izolasyonu identifikasyonu ve moleküler tekniklerle belirlenmesi
- Global styles
- Apa
- Bibtex
- Chicago Fullnote
- Help
Abstract
Bu çalışma çiğ süt, taze beyaz peynir ve tereyağı örneklerinde Brucella cinsi bakterilerin varlığını belirlemek amacıyla yapıldı. Bu amaçla 215 adet çiğ süt örneği ile 50'şer adet taze beyaz peynir ve tereyağ örneği incelenmiştir.Örneklerde Brucella spp. türlerinin varlığı klasik kültür tekniği kullanılarak saptanmıştır. Bunu takiben klasik kültür tekniğinde pozitif olarak belirlenen örneklere ait suşlar ise PCR tekniği ile doğrulanmıştır. Çalışma sonucu incelen 215 adet çiğ süt örneğinin 4'ü Brucella abortus yönünden pozitif bulunmasına karşın, taze beyaz peynir ve tereyağı örnekleri ise Brucella spp. yönünden negatif bulunmuştur. Aynı şekilde klasik kültür tekniğinde pozitif olarak belirlenen örneklere ait suşların tamamı PCR tekniği ile pozitif bulunmuştur.Çalışmada taze beyaz peynir ve tereyağ örneklerinde Brucella spp. bulunmamış olup, bunun muhtemel nedeninin üretimde kullanılan sütün ısı işlemi görmesinden kaynaklandığı düşünülmüştür. Bununla birlikte çiğ süt kullanımının ise halk sağlığı açısından potansiyel bir risk oluşturacağı ve süt ürünleri üretiminde pastörize süt kullanılmasının önemli olduğu görüşüne varılmıştır.Anahtar Kelimeler: Brucella, Çiğ Süt, Peynir, Tereyağı, PCR This study has been carried out in order to determine the existence of Brucellosis types of bacteria in raw milk, fresh white cheese and butter samples. For this purpose, 215 raw milk samples and 50fresh white cheese and butter samples have been analysed.The existence of Brucellosis spp. types in the samples has been determined using the classical culture technique. Following this, the strains that belong to the samples positively determined in classical culture technique have been confirmed by PCR technique. Despite Brucella abortus was positive in four raw milk samples out of 215; fresh white cheese and butter samples were Brucellosis spp. negative. Similarly, all of the strains belong to the samples determined positively in classical culture technique were found positive by PCR technique.In the study, it has not been found Brucellosis spp. in fresh white cheese and butter samples and the heat process used in production has been considered the possible cause of it. However, it has been agreed that it is greatly important that the use of raw milk is a potential risk for the public health and it is a must to use pasteurized milk for the production of dairy products.Key Words: Brucella, Raw Milk, Cheese, Butter.
Collections