Broyler rasyonlarına kitosan oligosakkarit ilavesinin besi performansı, karkas özellikleri, besin madde sindirilebilirlikleri, serum lipidleri ve göğüs eti yağ asidi profiline etkileri
- Global styles
- Apa
- Bibtex
- Chicago Fullnote
- Help
Abstract
Bu çalışma; etlik piliç yemlerine kitosan oligosakkarit ilavesinin besi performansı, karkas verim özellikleri, iç organ ağırlıkları, göğüs eti yağ asidi kompozisyonu, kan parametreleri ve besin madde sindirilebilirlikleri üzerine etkilerini belirlemek amacıyla yapılmıştır.Araştırmada 375 adet günlük Ross 308 erkek etlik civcivi kullanılmıştır. Civcivler her birinde 125 adet hayvan bulunan Kontrol, Deneme I ve Deneme II olmak üzere 3 ana gruba, her ana grup kendi içinde 25 adet civcivden oluşan 5 alt gruba ayrılmıştır. Gruplardaki civcivlere 0-14. günler arasında etlik civciv başlangıç, 15-28. günler arasında etlik piliç büyütme ve 29-42. günler arasında etlik piliç bitirme yemi verilmiştir. Kontrol grubunun yemlerine katkı yapılmazken, Deneme I ve II grubuna sırasıyla 50 ve 100 mg/kg kitosan oligosakkarit ilave edilmiştir.Araştırma sonu itibariyle; Kontrol, Deneme I ve II gruplarının ortalama canlı ağırlıkları sırasıyla 2666.04, 2804.82 ve 2718.14 g, ortalama günlük canlı ağırlık artışı 62.59, 65.90 ve 63.84 g, ortalama günlük yem tüketimi 105.94, 107.90 ve 105.66 g, ortalama yemden yararlanma oranı; 1.58, 1.50 ve 1.51 olarak bulunmuş, söz konusu tüm parametrelerde istatistiksel bir farklılık görülmemiştir.Soğuk karkas randımanı sırasıyla % 70.24, 73.05 ve 72.48 olarak bulunmuş, Deneme I ve II gruplarının randımanı Kontrol grubundan yüksek bulunmuştur (P<0.05). Göğüs eti ağırlığının canlı ağırlığa oranı (g/100 g) bakımından gruplar arasında farklılık belirlenmemiştir. But ve kanat ağırlığının canlı ağırlığa oranı, Deneme I ve II gruplarında Kontrol grubuna göre yüksek bulunmuştur. Sırt, boyun+geri ve abdominal yağ ağırlığının canlı ağırlığa oranı bakımından gruplar arasında farklılık görülmemiştir. Deneme I grubunun mezenteriyel yağ oranı Kontrol grubundan önemli derecede düşük bulunmuştur (P<0.05).Deneme I ve II gruplarının karaciğer ağırlığının canlı ağırlığa oranı Kontrol grubundan düşük bulunmuştur (P<0.01). Kalp, dalak ve taşlık ağırlığının canlı ağırlığa oranı bakımından gruplar arasında faklılık görülmemiştir.Kontrol, Deneme I ve II gruplarında toplam SFA değerleri sırasıyla % 20.48, 20.97 ve 20.83, total MUFA değerleri % 30.73, 31.01 ve 31.26, total PUFA değerleri % 46.58, 45.89 ve 45.70 olarak belirlenmiş, her üç toplam yağ asidi değerleri açısından gruplar arasında farklılık bulunmamıştır.Serum total protein ve albümin değerleri bakımından gruplar arasında farklılık bulunmamıştır. Deneme I ve II gruplarının toplam kolesterol, LDL, VLDL ve trigliserit seviyeleri Kontrol grubundan önemli derecede düşük bulunmuştur. Deneme I'in HDL seviyesi Kontrol grubundan düşük bulunmuştur (P<0.05).Kontrol, Deneme I ve II gruplarının kuru madde sindirilebilirlikleri sırasıyla % 96.15, 95.52 ve 95.03, ham yağ sindirilebilirliği % 86.68, 83.79 ve 83.15 olarak belirlenmiş ve Deneme II grubunun kuru madde sindirilebilirliği Kontrol grubundan düşük bulunmuştur (P<0.05). Organik madde sindirilebilirliği sırasıyla % 82.42, 78.21 ve 77.57 olarak tespit edilmiş, Deneme I ve II gruplarının OM sindirilebilirlikleri Kontrol grubundan düşük bulunmuştur (P<0.05).Sonuç olarak, etlik piliç rasyonlarına 50 ve 100 mg/kg kitosan oligosakkarit ilavesinin besi performansını değiştirmediği, göğüs, but ve kanat oranlarını yükseltip mezenteriyel yağ oranını azaltarak karkas verim özelliklerini iyileştirdiği, göğüs eti yağ asitleri kompozisyonunu değiştirmeden, kan serumu lipit fraksiyonlarını düşürdüğü, söz konusu oranlarda alternatif ve doğal bir yem katkı maddesi olarak kullanılabileceği kanaatine ulaşılmıştır. This research was conducted to determine the effects of chitosan oligosaccharide supplementation on broiler rations, on growth performance, carcass yield traits, visceral organs weight, fatty acid composition of breast meat, blood parameters and nutrient digestibility.In this trial, a total of 375 one day old Ross 308 broiler male chicks were used. The chicks were randomly divided into 3 main groups (Control, Trial I and Trial II), each involving 125 chicks, each main group divided into 5 replicate subgroups each containing 25 chicks. All the chicks in the trial were fed with starter diet for 1-14th days, grower diet for 15th-28th days and finisher diets for 29th-42th days. Control group was fed a diet no additive, Trial I and II were fed with the same diet but additionally 50 and 100 mg/kg chitosan oligosaccharide supplemented their diet, respectively.Final average body weight of chicks in the Control, Trial I and II groups were 2666.04, 2804.82 and 2718.14 g, average body weight gain were 62.59, 65.90 and 63.84 g/d, average feed consumption were 103.96, 105.94 and 103.74 g/d and feed conversion ratio 1.53, 1.45 and 1.47 respectively, there were no statistical differences on the all above growth performance parameters amoung the groups.Cold carcass yields of the groups were 70.24, 73.05 and 72.48 % respectively, and cold carcass yield of the Trial I and II groups were significantly higher than the Control group (P<0.05). Breast meat weight ratio to the body weight (g/100 g) there was no difference between groups. Thigh and wing weight ratio to the body weight were significantly higher in the Trial I and Trial II than Control. Dorsa weight, back weight and abdominal fat ratio to the body weight there were no difference among the groups. Mesenterial fat ratio to the body weight of Trial I group was significantly higher than the Control group (P<0.05).Liver weight ratio to the body weight of the Trial I and II groups were significantly lower than the Control group (P<0.01). Heart, spleen and gizzard weight ratio to the body weight were no statistically differ all in groups.The values of total SFA for Control, Trial I and Trial II groups were 20.48, 20.97 and 20.83 %; total MUFA were 30.73, 31.01 and 31.26 %; total PUFA were 46.58, 45.89 and 45.70 %, respectively, there were no statistical differences between the groups.Serum total protein and albumin levels were no difference among the groups. Serum total cholesterol, LDL, VLDL and trigliserit levels of Trial I and II groups were significantly lower than the Control group. Serum HDL cholesterol level of Trial I group were significantly lower than the Control group (P<0.05).Dry matter digestibility of the ration in the Control, Trial I and II groups were 96.15, 95.52 and 95.03 %; and crude fat digestibility were 86.68, 83.79 and 83.15 % respectively, both parameters of Trial II group were significantly lower than the Control group (P<0.05). Organic matter digestibility were 82.42, 78.21 and 77.57 %, respectively and Trial I and II groups were significantly lower than the Control group (P<0.05).In conclusion; 50 and 100 mg/kg chitosan oligosaccharide supplementation to the broiler diet did not change growth performance; increased breast, thigh and wing ratio; but reduced mesenterial fat ratio, in this way it improved carcass yield, and it didn?t affect fatty acid composition of breast meat, induced an decrease in the serum lipid fraction, hereby it is concluded that it might be use above doses an natural and alternative feed additive.
Collections