Show simple item record

dc.contributor.advisorSezer, Çiğdem
dc.contributor.authorTopuk, Şükrü
dc.date.accessioned2020-12-06T10:23:52Z
dc.date.available2020-12-06T10:23:52Z
dc.date.submitted2014
dc.date.issued2018-08-06
dc.identifier.urihttps://acikbilim.yok.gov.tr/handle/20.500.12812/97471
dc.description.abstractBu araştırma Kars Gravyer peyniri olarak tanınan peynirin karakteristik özelliklerinin belirlenmesi ve üretim aşamasındaki sorunların tespit edilmesi amacıyla planlanmıştır. Kars'ta farklı satış noktalarından temin edilen 40 adet gravyer peyniri örneği mikrobiyolojik, fizikokimyasal ve duyusal yönden incelenmiştir. Analizler sonrası örneklerden 8 tanesinin (%20) koliform grubu bakteri sayısı yönünden, 17 tanesinin (%42.5) maya-küf sayısı yönünden, 34 örneğin (%85) tuz miktarı ve 7 örneğin (%17.5) yağ oranı nedeniyle Gravyer peyniri standardına uygun olmadığı belirlenmiştir. Üretim yönteminde standardizasyon eksikliğinin kalitede ciddi sorunlara sebep olduğu ve üretim hattı boyunca hijyen ve sanitasyon kurallarının noksanlığı tespit edilmiştir.
dc.description.abstractThe goal of this study was to identify the characteristic features of the type of cheese known as Kars Gravyer cheese and to identify problems in the production process. Forty samples of gravyer cheese procured from different points of sale in Kars were subjected to microbiological, physicochemical and organoleptic analysis. The analysis showed that many of the samples did not conform to the Gravyer cheese standard: 8 samples (20%) with regard to coliform bacteria count, 17 samples (42.5%) with regard to yeast-mold count, 34 samples (85%) with regard to the amount of salt and 7 samples (17.5%) with regard to the percentage of fat. The study identified serious quality problems due to the lack of standards in production methods as well as a lack of rules for hygiene and sanitation on the production line.en_US
dc.languageTurkish
dc.language.isotr
dc.rightsinfo:eu-repo/semantics/openAccess
dc.rightsAttribution 4.0 United Statestr_TR
dc.rights.urihttps://creativecommons.org/licenses/by/4.0/
dc.subjectBesin Hijyeni ve Teknolojisitr_TR
dc.subjectFood Hygiene and Technologyen_US
dc.subjectGıda Mühendisliğitr_TR
dc.subjectFood Engineeringen_US
dc.titleKars gravyer peynirlerinin kalitelerinin araştırılması
dc.title.alternativeQuality characteristics of Kars Gravyer (Gruyere) cheese
dc.typemasterThesis
dc.date.updated2018-08-06
dc.contributor.departmentDiğer
dc.subject.ytmFood quality
dc.subject.ytmFood microbiology
dc.subject.ytmKars
dc.subject.ytmCheeses
dc.subject.ytmFood colourants
dc.subject.ytmFood chemistry
dc.subject.ytmFood contamination
dc.identifier.yokid10027813
dc.publisher.instituteSağlık Bilimleri Enstitüsü
dc.publisher.universityKAFKAS ÜNİVERSİTESİ
dc.identifier.thesisid360159
dc.description.pages57
dc.publisher.disciplineDiğer


Files in this item

Thumbnail

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record

info:eu-repo/semantics/openAccess
Except where otherwise noted, this item's license is described as info:eu-repo/semantics/openAccess