Kars İlinden toplanan çiğ sütlerde aflatoksin M1 miktarının araştırılması
- Global styles
- Apa
- Bibtex
- Chicago Fullnote
- Help
Abstract
Karsinojenik etkileri ile bilinen ve özellikle hayvan yemlerinde bulunuşu ile dikkat çeken Aflatoksin B1 (AFB1) ve bunun canlı organizmadaki metabolizma ürünü olan Aflatoksin M1 (AFM1), karsinojenik, nörotoksik, nefrotoksik, hepatotoksik ve immunsupresif etkileri ile bilim çevrelerinde gündemde kalmaya devam etmektedir.Bu nedenle bu tez ile Kars'taki çiftliklerde yetiştirilen ineklerden elde edilen çiğ sütlerde ELISA yöntemiyle Aflatoksin M1 seviyelerini belirleyerek bölgedeki yaygınlığına ışık tutmak ve Türkiye'deki AFM1 ile ilgili bilgilere katkıda bulunmak amaçlanmıştır.Çalışmada toplam 88 çiğ süt örneği ELISA tekniği kullanılarakincelenmiş ve %89 oranında AFM1 varlığına rastlanmıştır. Kantitatif değerlendirme yapıldığında örneklerin %33'ünün, Türk Gıda Kodeksi(TGK) ve Avrupa Birliği (AB)tarafından kabul edilenlimitlerin üzerinde AFM1 içerdiği gözlenmiştir. Isıl işlem ile söz konusu mikotoksinin yıkımlanmadığı göz önüne alındığında, bölgede satışa sunulan çiğ sütlerin halk sağlığını tehdit eder durumda olduğu sonucuna varılmıştır. Milk toxin AFM1 is one of the most important public health hazards. This toxin is produced by animals after consuming contaminated feed with AFB1 which is known for its carsinogenic effects and then excreted in milk. Same as AFB1, AFM1 is also carsinogenic, neurotoxic, nephrotoxic, hepatotoxic and immunsupressive for humans and it remains as a popular study subject among researchers. In this study, it was aimed to determine the occurence of Aflatoxin M1 (AFM1) in raw milk which was provided from farms in Kars. For that purpose, 88 milk samples were analyzed for the presence of AFM1 using ELISA. The toxin was detectedin 89% of samples. According to quantitative evaluation33% of total 88 samples had AFM1 above the legal limits of Turkey and EU regulations. Considering the impossibility of destruction of that mycotoxin by thermal process, detection of it in raw milk at that levels was evaluated as potential risk for the public health.
Collections