Bıldırcın rasyonlarına farklı oranlarda polen ilavesinin besi performansı ve karkas parametreleri üzerine etkisi
- Global styles
- Apa
- Bibtex
- Chicago Fullnote
- Help
Abstract
Bu çalışma, bıldırcın (Coturnix Coturnix Japonica) rasyonlarına katılan farklı oranlarda polen ilavesinin canlı ağırlık, canlı ağırlık artışı, yem tüketimi, yemden yararlanma oranı, bazı karkas parametreleri üzerine etkilerini belirlemek için yapılmıştır. Araştırmada toplam 300 adet bir günlük yaşta bıldırcın civcivi kullanılmıştır. Gruplar, her biri 100 civcivden oluşmuş 3 ana gruba ve bu ana gruplar 25 civcivden oluşan 4 alt gruba ayrılmıştır. Hazırlanan rasyonlarda, Kontrol grubunda herhangi bir katkı maddesi kullanılmazken, diğer grupların yemlerine %0.25 (PI) ve %0.50 (PII) arı poleni ilave edilerek beslenmiştir. Araştırma 42 gün sürmüştür. Araştırma sonu canlı ağırlık, canlı ağırlık artışı, yem tüketimi ve yemden yararlanma oranları bakımından gruplar arasında istatistiksel farklılık belirlenememiştir. Karkas parametrelerinden sıcak ve soğuk karkas ağırlıkları, kalp, karaciğer, taşlık, bağırsak, göğüs, but, kanat, geri ve sırt+boyun ağırlıkları ve bağırsak uzunluğu bakımında gruplar arasında istatistiksel farklılık belirlenememiştir. Abdominal yağ ağırlığı ve oranı bakımından P2 grubunda Kontrol'e göre önemli derecede düşürdüğü tespit edilmiştir (P<0.05). Sıcak ve soğuk karkas oranları P1 ve P2 deneme gruplarında Kontrol grubundan önemli derecede yüksek belirlenmiştir (P<0.001). Sonuç olarak, arı poleni katkılı rasyonların bıldırcın performansı üzerine etkisi olmadığı, fakat abdominal yağ düzeyini düşürdüğü, sıcak ve soğuk karkas oranlarını artırdığı belirlenmiştir. The study was conducted to determine the effects of pollen digestion on live weight, live weight gain, feed consumption, feed utilization, and some carcass parameters at different ratios participating in quail (Coturnix Coturnix Japonica) rations. A total of 300 quail chicks were used in the study. The groups were divided into 3 main groups each consisting of 100 chicks and 4 subgroups consisting of 25 chicks. In the prepared rations, 0.25% (PI) and 0.50% (PII) bee pollen were fed to the feeds of the other groups while no additives were used in the control group. The study lasted 42 days. There was no statistically significant difference between the groups in terms of live weight, live weight gain, feed consumption and feed utilization rates. No statistical differences were found between carcass parameters in terms of hot and cold carcass weights, heart, liver, stomach, intestine, chest, butt, wing, back and back + neck weights and bowel length. Abdominal fat weight and ratio were found to decrease significantly in P2 group according to Control (P <0.05). Hot and cold carcass ratios were significantly higher in the P1 and P2 test groups than in the control group (P <0.001). As a result, it was determined that bee pollen-added rations had no effect on quail performance but lowered abdominal fat level and increased hot and cold carcass ratios.
Collections