Tavşanlarda d vitamini eksikliğinin ghrelin ve leptin hormonlarının salınımı üzerindeki etkisi
- Global styles
- Apa
- Bibtex
- Chicago Fullnote
- Help
Abstract
D vitamini diğer vitaminlerden farklı olarak vücutta sentezlenmekte ve dolayısıyla hormon olarak kabul edilmektedir. Yeteri kadar D vitaminine sahip olan bir vücut beyine doygunluk hissi veren leptin hormonunu gönderir. Bu nedenle düşük D vitamini daha az leptin ve daha fazla açlık hissi demektir. Yağ hücreleri endokrinolojik olarak aktif hücrelerdir ve D vitamini reseptörü bulundururlar. Dolayısıyla yağ dokusu aktif D vitamini için hedef dokular arasındadır. Bu çalışmanın amacı D vitamini eksikliği oluşturulmuş tavşanlarda leptin ve ghrelin hormonlarının düzeylerine etkisinin araştırılmasıdır. Çalışma 16 adet Yeni Zelanda cinsi tavşan üzerinde gerçekleştirilmiştir. 15 günlük adaptasyon dönemini izleyerek her birinde 8'er tavşan olacak şekilde oluşturulan gruplara yem ve içme suyu ad libitum olarak verildi. Grup I'deki tavşanlar normal pellet tavşan yemi ile grup II'deki tavşanlar D vitamini ilave edilmemiş pellet yem ile 24 hafta süresince beslendi. Serum leptin, ghrelin ve D vitamini düzeyleri ticari kit kullanılarak ELISA yöntemiyle belirlendi. Serum D vitamini düzeyi D vitamini eksik olan grupta, diğer gruba göre önemli derecede düşük (p<0.005) tespit edildi. Serum ghrelin ve leptin düzeyleri de D vitamini eksik grupta diğer gruba göre önemli derecede düşük (p<0.05) bulundu. Sonuç olarak tavşanlarda D vitamini eksikliği oluşturmak için D vitamini ilave edilmemiş tavşan yemi ile en az 6 ay beslemenin gerektiği, tavşanlarda D vitamini eksikliğinin lipit metabolizması, enerji dengesi, besin alımı ve iştah mekanizmalarıyla ilgili leptin ve ghrelin hormonlarının düzeylerini düşürdüğü belirlenmiştir. Vitamin D differently from other vitamins is synthesized in the body and is therefore regarded as a hormone. A body that has vitamin D up to its merit sends a leptin hormone that gives the brain a feeling of satiety. In this context, low vitamin D means less leptin and more hunger. Fat cells are endocrinologically active cells and contain vitamin D receptor. Thus, fat tissue is among the target tissues for active vitamin D. The aim of this study is to investigate the effect of leptin and ghrelin hormone levels in rabbits with deficient D vitamins. The study was carried out on 16 New Zealand rabbits. Following the 15-day adaptation period, feed and drinking water were given as ad libitum to the groups formed as 8 rabbits each. Group I rabbits were fed with normal pellet feed and group II rabbits for 24 weeks with D vitamin deficient. Serum leptin, ghrelin and vitamin D levels were determined by ELISA with commercial kits. Serum D vitamine level was significantly lower (p <0.005) in the group lacking vitamin D than the other group. Serum ghrelin and leptin levels were significantly lower (p <0.05) in the D group than in the other group. In rabbits, it was determined that D vitamins should be fed for at least 6 months with feed added to form vitamin D deficiency, rabbit D vitamine deficiency lowered levels of lipid metabolism and energy balance, leptin and ghrelin hormones related to nutrient intake appetite mechanisms.
Collections