Dişi ratların yemine katılan buğday ve mısır gluteninin ovaryum üzerine etkisinin araştırılması
- Global styles
- Apa
- Bibtex
- Chicago Fullnote
- Help
Abstract
Denemede hayvanlar izonitrojenik (protein) ve izokalorik (enerji) yemlerle beslendi. Çalışmada yapılan gruplara sırasıyla buğday glüteni, mısır glüteni ve soya proteini verildi. Denemede her grupta 32 rat olacak şekilde 20 günlük yaşta toplam 96 adet Sprague Dawley cinsi dişi rat kullanıldı. Hayvanlar 65 günlük yaşa geldiklerinde erkek ratlarla çiftleştirildi ve 21 gün sonra doğumlar gerçekleşti. Denemenin sonunda Buğday ve Soya gruplarındaki hayvanların ortalama canlı ağırlıklarının Mısır grubundan önemli derecede yüksek olduğu tespit edildi (P<0.01). Çalışmada hayvanlar 65 günlük yaşa geldiğinde ovaryum dokusu ve serum numuneleri alınarak folikül stimüle edici hormon (FSH) ve luteinize edici hormon (LH) seviyeleri tespit edildi. Ovaryum dokusunda LH seviyesi, Buğday grubunda (19,38) Mısır (14,44) ve Soya (13,25) gruplarına göre önemli oranda yüksek bulundu (P<0.01). Yine ovaryum dokusunun FSH seviyesinin en yüksek Buğday grubunda (31,60) olduğu (P<0.01), Mısır (21,55) ve Soya (21,13) gruplarının FSH seviyelerinin ise benzer olduğu tespit edildi. Buğday grubunun serum LH seviyesi (2,398) Mısır (1,807) ve Soya (1,900) gruplarına göre önemli oranda yüksek olduğu belirlendi (P<0.01). Yine Buğday grubunun serum FSH seviyesi (4,607) Mısır (3,081 ve Soya (3,291) gruplarından önemli derecede yüksek olduğu tespit edildi (P<0.01). Çalışmada primordial follikül oluşumu en yüksek Buğday grubunda (1.833) olurken, sonra Mısır grubunda (0.833) ve en düşük Soya grubunda (0.333) olduğu belirlendi (P<0.01). Gruplarda primer, sekonder ve graf follikül oluşumları sırayla Buğday grubunda 2.667, 2.500 ve 1.833, Mısır grubunda 1.500, 2.500 ve 1.500, Soya grubunda ise 1.333, 1.833 ve 1.000 olarak tespit edildi (P<0.01, P>0.05 ve P<0.05). Corpus luteum oluşumu Buğday grubunda 1.500, Mısır grubunda 2.167 ve Soya grubunda 2.833 olarak belirlendi (P<0.001). Atrofik follikül oluşumu Buğday grubunda 1.000, Mısır grubunda 2.333 ve Soya grubunda 3.000 olarak tespit edildi (P<0.01). Çalışmada grupların doğum oranları Buğday grubunda % 44.8, Mısır grubunda % 20.8 ve Soya grubunda %29.2 olarak gerçekleştiği tespit edildi. Doğan yavru sayıları Buğday grubunda 118, Mısır grubunda 47 ve Soya grubunda ise 48 adet olduğu belirlendi. Sonuç olarak hayvanlara yedirilen farklı protein kaynaklarının FSH ve LH seviyelerine ve ovaryum dokusunda follikül oluşumuna önemli derecede etkisinin olduğu belirlendi.Anahtar Sözcükler: Mısır Gluteni, Buğday Gluteni, Soya, Ovaryum, Rat, Ebe, Animals selected for this study were fed at isonitrogenous (protein based) and isocaloric (energy based) diets. In this purpose groups were given wheat gluten, corn gluten, and soy protein, respectively. Each group exposed to be fed had 32 of Sprague Dawley genus female rats which were twenty-day-old (in total 96 of animal). As the female animals reached 65 days old, they were mated with male rats, and then they gave birth after 21 days. At end of the experiment, values of average live weight of animals which were fed by wheat and soy were significantly higher than the animals fed by corn (P<0.01). Follicle stimulating hormone (FSH) and luteinizing hormone (LH) in ovarian tissue and serum samples which they taken from 65 day-old animals were detected. In ovarian tissue, LH level of the animals fed by wheat (19.38) was significantly higher compared to the animals fed by corn (14.44) and soy (13.25) (P <0.01). While FSH level was the highest for the group fed by wheat (31.60), FSH levels for the groups fed by corn (21.55) and soy (21.13) were similar at the same tissue. Serum LH level of Wheat group (2.398) was significantly higher than the groups fed by Corn (1.807) and Soy (1.900) groups (P <0.01). At the same way, serum FSH level of the Wheat group (4.607) was significantly higher than the Corn (3.081 and Soy (3.291) groups (P <0.01). While primordial follicle formation was the highest for the group fed by wheat (1.833) it was followed by corn (0.833) and soy (0.333) (P <0.01). On the other hand, primary follicle formation, secondary follicle formation, and graf follicle formation of the groups were 2.667, 2.500, and 1.833 for wheat diet, 1.500, 2.500, and 1.500 for corn diet, and 1.333, 1.833, and 1.000 for soy diet (P<0.01, P>0.05, and P<0.05), respectively. The formation of corpus luteum in the groups fed by wheat, corn and soy diets were 1.500, 2.167, and 2.833, respectively (P<0.001). Atrophic follicle formation was determined as 1.000, 2.333, and 3.000 for the groups fed by wheat, corn, and soy diets (P<0.01). In the study, the birth rates of the groups were determined as 44.8% for the group fed by wheat diet, 20.8% for the group fed by diet, and 29.2% for the group fed by soy diet. Number of puppies of groups who were fed by wheat diet were 118, while they were 47 for corn diet, and 48 for soy diet. As a result it was determined that different protein sources had a significant effect on formation of follicles and levels of FSH and LH of animals in ovarian tissue.Keywords: Maize Gluten, Wheat Gluten, Ovarian, Soy, Rat, Midwife
Collections