Etlerde escherichia coli O157:H7 varlığının araştırılması
- Global styles
- Apa
- Bibtex
- Chicago Fullnote
- Help
Abstract
Yenilebilir her şey gıda olarak tanımlanmaktadır. İnsanlar temel fizyolojik gereksinimlerini karşılamak için her zaman gıdaya ihtiyaç duymaktadırlar. Bu yüzden kaliteli ve güvenli gıdanın temini önem kazanmıştır. İnsanların bakteriler veya toksinleriyle gıda vasıtasıyla karşılaşması ve kontamine gıdaların tüketilmesiyle gıda kaynaklı salgınlar meydana gelebilmekte ve bunun sonucunda ciddi hastalıklar oluşabilmektedir. Gıda kaynaklı salgınların başlıca sebeplerinden biride E. coli grubu bakterilerdir. İnsan beslenmesi açısından oldukça değerli öğelere sahip olan kırmızı et ve et ürünleri, sağlıklı diyetin ayrılmaz bir parçasıdır. Bununla birlikte sarf edilen tüm çabalara rağmen, halk sağlığını tehdit eden pek çok etkenin de taşıyıcılığını üstlenmektedir. Bunların başında da E. coli O157:H7 serotipi yer almaktadır. Bu etkenin ana rezervuarı sığırların gastrointestinal sistemidir ve hijyen kurallarına yeterince uyulmadığında et ve et ürünlerine bulaşabilmeketedir. İçinde yaşadığımız coğrafyada, başta sığır olmak üzere, hayvan yetiştiriciliğinin birincil geçim kaynakları arasında olması nedeniyle, sözkonusu hastalık etkeninin varlığının araştırılması, sorunun sınırlarının belirlenmesi ve ileride buna yönelik tedbirlerin alınabilmesi açısından son derece önemlidir. Belirtilen arka plana dayanarak sunulan bu çalışmada, salgınlar meydana getirerek geniş kitleleri etkileyebilme potansiyeline sahip E. coli O157:H7'nin bölgedeki durumunun ortaya konması amaçlanmıştır. Bu çalışmada 61 adet kıyma haline getirtilmiş dana et örneğinde ISO16654 nolu standart metod temel alınarak E. coli O157:H7 varlığı araştırılmıştır. Aynı zamanda kıyma numuneleri toplam aerob bakteri, koliform bakteri, Enterobacteriaceae ve fekal koliform bakteri yönünden araştırılmıştır.Sonuç olarak incelenmiş olan 61 dana et örneğinin 3 tanesinde Escherichia coli O157 suşuna ancak hiç Escherichia coli O157:H7 suşuna rastlanmamıştır. Anahtar kelimeler:Et ürünleri, Escherichia coli Everything that can be edible is defined as food. People always need food to meet basic physiological needs. So, the quality and safety of the food becomes important. When people consume contaminated food, which contains bacteria and its toxins, many foods based illness ocur as a consequence. The E. coli group is a bacterium which is one of the reasons of foodborne outbreaksRed meat and meat preperat, which has considerable valueble for human nutrition, is an inseparable part of a healthy diet. Despite all the efforts that have been made with it, and it also the fundamental carrier of many bacteria which threaten public health. The first of these is serotype E. coli. In the geography we live in, paticularly cows which are the essential source of animal breeding. It is very important to investigate the existence of the disease agent, to determine the limits of the problem and to take measures aganist it. This work, based on the background mentioned, is aimed at revealing the territorial situation of E. coli, which has the potential to affect large population by generating epidemics. In this study examined 61 meat samples for the presence of E. coli O157:H7 was investigated based on the method of ISO16654. At the same time, meat samples were investigated according to total aerob bacteria, coliform bacteria, faecal coliform bacteria and Enterobacteriaceae.As a result, 3 beef samples out of 61 samples found to be positive for E. coli O157 strain, but, none of the samples identified as E. coli O157 H:7. Anahtar kelimeler: Meat products, Escherichia coli
Collections