Etlik piliçlerde betain katkısının performans, karkas randımanı ve bazı kan parametreleri üzerine etkisi
- Global styles
- Apa
- Bibtex
- Chicago Fullnote
- Help
Abstract
Bu araştırma broyler rasyonlarına farklı düzeylerde ilave edilen betainin besi performansı, karkas, bazı iç organ ve serum parametreleri üzerine etkilerini araştırmak amacı ile yapılmıştır. Deneme boyunca 1 günlük 192 adet karışık cinsiyette broyler civciv kullanılmıştır. Deneme 1 kontrol ve 3 deneme grubu olmak üzere toplam 4 grupta yürütülmüştür. Tüm gruplar 12 civcivden oluşan 4 alt gruba bölünmüş, her grubun toplam civciv sayısı 48 olarak belirlenmiştir.Araştırma boyunca kontrol grubu yemlerine bir katkı ilave edilmemiştir. Deneme grupları rasyonlarına sırasıyla 0.3g/kg, 0.5g/kg ve 0.8g/kg betain (Betamar) ilave edilmiştir. Deneme rasyonları izokalorik ve izonitrojenik olarak hazırlanmıştır. Hayvanlara yem ve su ad-libitum verilmiştir. Araştırmada deneme gruplarına 1-21. güne kadar HP %23: ME 3000. kcal/kg, 21-42.güne kadar ise HP % 20: ME 3224 kcal/kg içeren rasyonlar verilmiştir. 42 günlük araştırmada; Kontrol, Grup I, II ve III'ün ortalama canlı ağırlıkları sırasıyla 2591.22, 2678.68, 2551.20 ve 2817.39g, (P<0.05) ortalama günlük canlı ağırlık artışı 69.01, 71.41, 67.82 ve 75.50g, (P<0.05) ortalama günlük yem tüketimi 154.57, 151.83, 148.74 ve 150.92g, ortalama yemden yararlanma oranı; 2.23, 2.12, 2.19 ve 2.00g olarak tespit edilmiştir (P>0.05). Araştırma sonunda, kontrol grubuna göre, deneme gruplarında CA ve CAA bakımından istatistiksel olarak farklılık görülmemiştir (P <0.05). Deneme sonu itibari ile yem tüketimi, yemden yararlanma oranı, karkas özellikleri, bazı iç organ ağırlıkları ve serum kan parametreleri bakımından istatistiksel olarak farklılık bulunmamıştır (P>0.05).Sonuç olarak; broyler karma yemlerine 0.8g/kg betain ilavesinin besi performansını ilerlettiği ve güvenle kullanılabileceği sonucuna varılmıştır. This study was carried out to investigate the effects of betaine supplementation to broiler rations on fattening performance, carcass characteristics, some internal organs and serum parameters. 192 male broiler chicks were used during the 42-day trial period. The experiment was performed in 4 groups, each consisting of 48 chicks, 1 control and 3 trials. Each group was divided into 4 subgroups of containing 12 chicks.No additives were added to the control group feed. 0.3g/kg, 0.5g/kg and 0.8g/kg betaine (Betamar) were added to the experimental groups. Experimental rations were prepared with isocaloric and isonitrogenic. Feed and water ad-libitum were given. 1-21 to the experimental groups in the research. HP 23%: ME 3000. kcal / kg, until the 21st-42nd day, HP% 19.99: ME 3224 kcal / kg rations are given.In a 42-day study; The mean live weights of the Control groups, Groups I, II and III were 2591.22, 2678.68, 2551.20 and 2817.39g respectively, (P <0.05) average daily live weight gain 69.01, 71.41, 67.82 and 75.50g, (P <0.05) average daily feed consumption 154.57, 151.83, 148.74 and 150.92g, average feed conversion rate; It was found as 2.23, 2.12, 2.19 and 2.00 (P> 0.05).There was a statistically significant difference in terms of body weight and body weight gain in other experimental groups (P <0.05). No statistically significant difference was found in terms of feed consumption, feed efficiency, carcass traits, some internal organ weights and serum blood parameters at the end of the experiment (P> 0.05).As a result; It was concluded that the addition of 0.8g/kg of betaine to broiler compound feeds improved the fattening performance and could be used safely.
Collections