Broyler karma yemlerine ilave edilen kekik yağı (origanum vulgare) ve keçiboynuzu (ceratonia siliqua L.) karışımının besi performansı, karkas parametreleri ve bazı iç organ ağırlıkları üzerine etkisi
- Global styles
- Apa
- Bibtex
- Chicago Fullnote
- Help
Abstract
Bu araştırma etlik piliç karma yemlerine kekik yağı ve keçiboynuzu tozu karışımının besi performansı, karkas verimi ve bazı iç organ ağırlıkları üzerine etkisini belirlemek için yapılmıştır. Denemede, günlük yaşta 192 adet karışık cinsiyette civciv kullanılmıştır. Denemede 48'er civcivden oluşan 1 kontrol (katkısız) ve 3 adet katkılı olmak üzere toplam 4 grup oluşturulmuştur. Her grup 12'şerli 4 alt gruba ayrılmıştır. Deneme toplam 42 gün sürdürülmüştür.Araştırmada kontrol grubu rasyonuna herhangi bir katkı yapılmazken, grupların rasyonlarına sırasıyla 0.5, 1 ve 2 g/kg kekik yağı ve keçiboynuzu karışımı katılmıştır. Hayvanlara yem ve su ad-libitum sağlanmıştır. Gruplara 1-14. gün % 23 HP 3000 kcal/kg ME, 15- 28. Gün %21 HP 3100 kcal/kg ME ve 29- 42.gün % 20 HP 3200 kcal/kg ME içeren rasyonlar verilmiştir. Deneme sonunda; kontrol ve deneme gruplarının canlı ağırlıkları sırasıyla 2463.68, 2346.73, 2504.95 ve 2352.68 g, ortalama günlük canlı ağırlık artışı 65.42, 62.06, 66.59 ve 62.25 g (P>0.05), ortalama günlük yem tüketimi 115.19, 114.42, 114.45 ve 112.47 g (P>0.05), ortalama yemden yararlanma oranı; 1.83, 1.91, 1.79 ve 1.84 olarak saptanmıştır (P>0.05).Araştırma sonunda, kontrol grubuna oranla deneme gruplarında canlı ağırlık, canlı ağırlık artışı, yem tüketimi, yemden yararlanma oranı, karkas ve iç organ ağırlıkları bakımından istatistiksel olarak farklılık bulunmamıştır (P >0.05). Bu çalışmada broyler karma yemlerine kekik yağı ve keçiboynuzu karışımının broyler rasyonlarında güvenli bir şekilde kullanılabileceği kanaatine varılmıştır. This experiment was carried out to determine the effects of supplementation different levels oregano oil (Origanum vulgare) and carob (Ceratonia siliqua l.) mixed on growing performance, carcass yield and some internal organs weight in broilers. A total of 192 daily broiler male and female chicks were used in this experiment. They were divided into one control group and three treatment groups each containing 48 chicks. Each groups was divided into four subgroups each containing 12 chicks. The control group was fed basal diets. The rations of treatmant groups were supplemented with 0.5, 1 and 2 g/kg oregano oil and carob, respectively. This experiment was conducted 42 days. Feed and water were given ad-libitum. The ME and CP levels of the diets from 1-14 days of age 3000 kcal/kg and 23 %, 15-28 days of age 3100 kcal/kg and 21 % and 29-42 days of age 3200 kcal/kg and 19 %, respectively. Average body weight of control group and treatment groups were found as 2463.68, 2346.73, 2504.95, and 2352.68 g; mean daily body weight gain 65.42, 62.06, 66.59 and 62.25 g (P>0.05); mean daily feed consumption 115.19, 114.42, 114.45 and 112.47 g (P>0.05) and mean feed consumption ratio 1.83, 1.91, 1.79 and 1.84 respectively during 42 days period (P>0.05).At the end of the experiment there were no statistically differences in body weight, body weight gain, feed consumption, feed consumption ratio carcass and internal organs compared with control groups (P >0.05). In this experiment, it is concluded that oregano oil and carob supplementation could be used safely up to on performance in broilers
Collections