Sodyum nitrit ile akut zehirlenme sonucunda oluşan oksidatif hasar üzerine E vitamininin koruyucu etkisi
- Global styles
- Apa
- Bibtex
- Chicago Fullnote
- Help
Abstract
ÖZET Çalışmada akut nitrit zehirlenmesi oluşturulan tavşanlarda antioksidan sistemlerde meydana gelebilecek değişimlerin saptanması ve bu oksidatif hasarın önlenmesinde bir antioksidan olan E vitaminin rolünün araştırılması amaçlandı. Materyal olarak bir aydan fazla pellet yem ile beslenmiş, 20 adet erkek tavşan kullanıldı. Denemeden önce kontrol değerlerinin saptanması için 10 tavşandan kan numuneleri almdı. Tavşanlar deneme ve tedavi olmak üzere 10' arlı 2 gruba ayrılarak gruplardan birincisine 60mg/kg dozda sodyum nitrit SC yolla, ikincisine de 60mg/kg dozda sodyum nitrit SC ve 100mg/kg dozda a- tokoferol DP yolla uygulandı. Enjeksiyondan 1,12 ve 24 saat sonra kan numuneleri toplandı. GSH, MDA, glukoz ile total protein düzeyleri kolorimetrik yöntemlerle ölçüldü. GSH düzeyleri kontrol grubunda 37.01 ± 1.83, deneme grubunda 1, 12 ve 24. saatlerde sırasıyla 36.21 + 2.15, 31.70 ± 1.23, 38.21-± 1.68, tedavi grubunda aynı sırayla 39,30 ± 2,15, 39.76 ± 2.83, 41.01 ± 2.08 mg/dl olarak saptandı. Deneme grubunda 12 saat sonra alman kan örneklerinde GSH düzeyi kontrol grubuna göre istatistiksel olarak önemli şekilde düşükken fp <0.01), tedavi grubundaki değişiklikler önemsiz bulundu. MDA düzeyleri kontrol grubunda 5.38 ± 0.46, deneme grubunda 1, 12 ve 24. saatlerde sırasıyla 5.78 ± 0.22, 7.39 ± 0.54, 5.9 ± 0.45, tedavi grubunda aynı sırayla 5.48 ± 0.26, 5.90 ± 0.28, 5.47 ± 0.39 umol/L olarak ölçüldü. Kontrol grubu ile kaşılaştmldığında deneme grubunda 12 saat sonra alınan örneklerinde MDA düzeylerinin önemli derecede yüksek (p (0,01), tedavi grubundaki değişikliklerin ise istatistiksel olarak önemsiz olduğu saptanmıştır. Total protein değerleri; kontrol grubunda 6.1 1 ± 0.08, deneme grubunda 1, 1 2 ve 24. saatlerde sırasıyla 6.0 ± 0.09, 5.84 ±0.16, 5.90 ±0.13, ve tedavi grubunda aynı sırayla 6. 1 6 ± 0.1 1, 6.01 ± 0.17, 6.04 ± 0.09 g/dl, glukoz düzeyleri ise- kontrol grubunda 106.4 ± 2.15, deneme grubunda 1, 12, ve 24. saatlerde 108.0 ± 2.77, 1 13.4 ± 3.71, 1 13.0 ± 2.48, ve tedavi grubunda aynı sırayla 107.3 ±3.21, 11 1.3 ± 321, 112.5 ± 3.08 mg/dl olarak ölçüldü. Deneme ve tedavi grubu totâl protein ve glukoz düzeyindeki değişiklikler istatistiksel olarak önemsiz bulunmuştur. IISonuç olarak bu çalışma ile sodyum nitrit zehirlenmesi sonucu oluşabilecek oksidatif hasarın önlenmesinde E vitaminin önemli bir rolünün bulunduğu, GSH ve MDA'hın oksidatif hasar göstergesi olduğu, pratikte kan total protein ve glukoz düzeylerinin yalnız başlarına bir kriter olarak kullanılamayacağı kanısına varıldı. m SUMMARY This study was aimed to determine the changes which may happen in the antioxidant systems as a result of acute nitrite toxication in rabbits as well as the role of vitamin E, which prevents this oxidative damage as an antioxidant For this study, twenty male rabbits, which were fed with concantrated pellet for more than one month were used as animal materials. Before the experiment, blood samples were collected from the selected 10 rabbits in order to find out control values. 20 rabbits were divided into two groups as an experimental group and a treatment group. 60mg/kg sodium nitrite through SC was applied to the firs group and 60mg/kg sodium nitrite (SC), 100mg/kg a tocopherol (LP) to the second group. 1, 12 and 24 hours later after the injection, blood samples were collected. GSH, MDA, glucose and total protein level were measured through colorimetrical methods. GSH level was 37.01 ± 1.83 in control group; 3621 ± 2.15, 31.70 ± 1.23, 38.21 ± 1.68 in the experimental group in the hours 1, 12, and 24 respectively, and 39,30 ±2,15, 39.76 ± 2.83, 41.01 ± 2.08 mg/dl were found in the treatment group. When compared with the control group, GSH level, which was taken from the experimental group after 12 hours, was low (p (0,01). The changes in the treatment group were insignificant MDA level was 5.38 ± 0.46 in control group; 5.78 ± 0.22, 7.39 ± 0.54, 5.9 ± 0.45 in the experimental group in the hours 1, 12, and 24 respectively, and 5.48 ± 0.26, 5.90 ± 0.28, 5.47 ± 0.39 umol/L were found in the treatment group. When compared with the control group, MDA level, which was taken from the experimental group after 12 hours, was high (p (0,01). The changes in the treatment group were insignificant Total protein level was 5.38 ± 0.46 in control group; 6.0 ± 0.09, 5.84 ± 0.16, 5.90 ± 0.13 in the experimental group in the hours 1, 12, and 24 respectively, and 6.16 ± 0.1 1, 6.0 1 ±0.17, 6.04 ± 0.09 g/dl were found in the treatment group. Glucose level was 106.4 ± 2.15 in control group; 108.0 ± 2.77, 1 13.4 ± 3.71, 1 13.0 ± 2.48 in the experimental group in the hours 1,12, and 24 respectively, and 107.3 ±3.21, 1 1 1.3 ± 3.21, 1 12.5 ± 3.08 mg/dl were found in the treatment group. IVThe changes of the total protein and glucose in the experiment and treatment groups were not statistically important. As a result, the changes of GSH and MDA levels after the injection of sodium nitrite may be the origin of the oxidative damage, but it was found that blood total protein and glucuse levels could not be criterions alone. Vitamin E may avoid the oxidative damage caused by the sodium nitrit toxication.
Collections