Açık veya kapalı şekilde piyasada tüketime sunulan bazı bitkisel çayların mikrobiyal kalitesinin incelenmesi
- Global styles
- Apa
- Bibtex
- Chicago Fullnote
- Help
Abstract
Bu çalışma Kars ilinde satışa sunulan bazı bitki çaylarının mikrobiyal kalitelerini tespit etmek amacıyla yapıldı. Bu amaçla, Kars'ta bulunan market ve aktarlardan 1 1 ıhlamur, 11 adaçayı, 11 kuşburnu, 10 papatya ve 8 tarçın olmak üzere toplam 51 adet bitki çayı örneği toplandı. Örneklerde toplam aerobik genel canlı (TAB), koliform, enterokok, toplam stafilokok, aerobik spor oluşturan bakteri, anaerobik spor oluşturan bakteri, küf-maya sayısı ve Escherichia co/fnin varlığı açısından mikrobiyolojik olarak incelendi. İncelenen örneklerin %100'ü toplam stafilokok ve anaerobik spor oluşturan bakteriler yönünden saptama seviyesi ^lO2 kob/g) altında bulunurken, örneklerden E. coli izole edilemedi. Toplam aerobik genel canlı sayısı (TAB) açık halde satışa sunulan örneklerde <102-108 kob/g arasında değişirken poşet haldeki Örneklerde İOMO5 kob/g arasında olduğu tespit edilmiştir. Koliform canlı sayısı en fazla 105 kob/g düzeyiyle açık olarak satışa sunulan ıhlamurlarda saptanırken, poşet halde satışa sunulan bitki çayı örneklerinde ise 103 kob/g düzeyiyle adaçaylarmda tespit edilmiştir. Enterokok sayısı açık halde satışa sunulan bitki çayı örneklerinde <102-108 kob/g arasında değişim gösterirken, poşet olarak satışa sunulan bitki çayı örneklerinde en fazlalO4 kob/g düzeyinde olduğu bulunmuştur. İncelenen tüm örneklerde maya sayısı <102-Î03 kob/g düzeyleri arasında değişirken, küf sayısı <102-107 kob/g düzeyleri arasında olduğu bulunmuştur. Sonuç olarak, açık ve poşet olarak satışa sunulan bitki çaylarının mikrobiyal yüUerinin karşılaştırılması, poşet olarak satışa sunulan bitki çaylarının daha az arzu edilir sayılarda mikroorganizmalara içerdiğini göstermiştir. Anahtar Kelimeler: Bitki çayları, Mikrobiyolojik kalite, Mikrobiyal yük, This study has been contacted to determine the microbial quality of some herbal tea. For this purpose, 11 linden, 11 sage, 11 rosehip, 10 camomile and 8 cinnamon, a total of 51, herbal tea samples were collected. Samples were analyzed microbiologicaly in terms of total aerobic bacteria (TAC), coliform, enterococci, total staphylococci, aerobic spor forming bacteria, anaerobic spor forming bacteria, yeast and mould counts and the presence of Escherichia coli Total staphylococci and anaerobic spor forming bacteria were determined below the detection level (<102 cfu/g), in 100% samples, while no E.coli could be isolated from the all samples. Total aerobic bacteria counts ranged between < loMo8 cfu/g in openly sold samples, where as they were determined between <102-105 cfu/g in tea bag samples. Coliforms were determined at the highest numbers of 105 cfu/g in openly sold linden tea while their numbers were determined at the level of 103 cfu/g in sage tea bag samples. Enterococci numbers ranged between <102-108 cfu/g in tea samples sold openly where as they were found the highest at the level of 104 cfu/g in tea bag samples. In the all samples analyzed, yeast numbers ranged between <102-103 cfu/g, while mould numbers were found between <102-107 cfu/g. In conclusion comperasion of microbial load of openly sold herbal tea and tea bag samples showed that tea bag samples contain less desirable numbers of microorganism. Key words: Herbal teas, Microbiological quality, Microbial loads,
Collections