Iğdır piyasasında açıkta satışa sunulan bazı baharatların mikrobiyolojik kalitesinin belirlenmesi
- Global styles
- Apa
- Bibtex
- Chicago Fullnote
- Help
Abstract
ÖZET Bu çalışmada Iğdır'da tüketime sunulan toplam 65 adet reyhan, nane, kekik numuneleri mikrobiyolojik olarak; toplam aerob mezofıl bakteri, Koliform, Esch.erichia.coli, stafilokok, enterokok, aerob sporlu mezofıl, Clostridium spp., küf- maya, ve Laktobasil yönünden incelendi. Reyhan, kekik, nane numunelerinde toplam aerob mezofil bakteri sayısı sırasıyla ortalama olarak 7.4xl05 kob/g., 7.4xl05 kob/g., 8.9xl05 kob/g.; maya-küfsayısı 1.4xl05 kob/g., 1.4xl06 kob/g., l.lxlO6 kob/g.; Koliform bakteri sayısı 2.9xl03 kob/g., 1.9xl02 kob/g., 1.7xl03 kob/g.; Stafilokok sayısı 8.1xl02 kob/g., 3-OxlO1 kob/g., 4.8xl06 kob/g.; Enterokok sayısı o.OxlO1 kob/g., 3.0xlOx kob/g., 6.0x1ü1 kob/g.; aerob sporlu mezofil sayısı 4.3xl04 kob/g., 2.1xl02 kob/g., 5.3xl02 kob/g.; Laktobasil sayısı <1.0xl02 kob/g., <1.0xl02 kob/g., <1.0xl02 kob/g.; Clostridium spp. sayısı <1.0xl02 kob/g., l.OxlO4 kob/g., l.OxlO4 kob/g., olarak bulundu. £. co// 0157:H7 bulunamadı. E. coli bir nane örneğinde bulunurken diğer örneklerde bulunamadı. Sonuç olarak Iğdır'da tüketime sunulan reyhan, nane, kekik numunelerinin yüksek düzeyde maya-küf içerdiği, halk sağlığı açısından önemli bir risk oluşturduğu saptandı. Anahtar Kelimeler:Baharat, Mikrobiyal kalite II ABSTRACT In this study, a total of 65 sweet basil, thyme, mint samples marketed in the city of İğdır was examined microbiologically for total aerobic mesophil bacteria, coliform, Escherichia.coli, Staphylococcus, Enterococcus, aerobic spore-forrrıing bacteria, anaerobic spor forming bacteria, yeast-mould and Lactobacillus. Bacteria counts for sweet basil, thyme, mint samples, respectively, were as follows; Total aerob mesophilic bacteria: 7.4xl05 cfu/g., 7.4xl05 cfu/g., 8.9xl05 cfu/g., coliform bacteria 2.9xl03 cfu/g., 1.9xl02 cfu/g., 1.7xl03 cfu/g., Staphylococcus 8.1xl02 cfu/g., 3-OxlO1 cfu/g.,. 4.8xl06 cfu/g., aerobic mesophilic spore-forming bacteria 4.3xl04 cfu/g., 2.1xl02 cfu/g., 5.3xl02 cfu/g., Clostridium spp. <1.0xl02 cfu/g., l.OxlO4 cfu/g., l.OxlO4 cfu/g., Enterococcus 6.0x1ü1 cfu/g., 3.0x1ü1 cfu/g., o.OxlO1 cfu/g., yeast-moulds 1.4xl05 cfu/g., 1.4xl06 cfu/g., l.lxlO6 cfu/g., Lactobacillus<l. OxlO2 cfu/g., <1.0xl0 cfu/g., <1.0xl0 cfu/g. £. co// 0157:H7 was not found, E. coli was found in only one mint sample but not in other spices samples. As a result, sweet basil, thyme, mint marketed in the city of İğdır were found to contained high levels of yeast-moulds and, therefore, are found to be potentially important risk factors for public health. Key Words: Spice, Microbiological quality III
Collections