İlköğretim ikinci kademe öğrencilerinin beslenme davranışları ve biyokimyasal özellikleri ile akademik performanslarının ilişkilendirilmesi (Çavdır ilçesi örneği)
- Global styles
- Apa
- Bibtex
- Chicago Fullnote
- Help
Abstract
Bu kesit alan çalışmasında; Burdur ili Çavdır ilçesi Çavdır İlköğretim Okulunda öğrenim gören İkinci Kademe öğrencilerinden oluşan örneklemde uygulanan beslenme eğitimi programının beslenme alışkanlıkları, fiziksel gelişimlerine ve akademik performanslarına etkilerini araştırma amacıyla planlanıp yürütülmüştür.Araştırma örneklemi kontrol grubu olarak 28 kız, 28 erkek, çalışma grubu olarak 22 kız, 19 erkek toplam 97 öğrenciden oluşmaktadır.Çalışmada veri toplama araçları olarak beslenme alışkanlıkları anketleri ve öğrencilerin beslenme bilgilerini değerlendirme amacıyla beslenme başarı testi kullanılmıştır. Öğrencilerin fiziki gelişimlerinin takibinde altı aylık süreçte aylık olarak boy, kilo ölçümleri yapılmıştır. Ayrıca biyokimyasal değerlendirme amacıyla örneklemi oluşturan öğrencilerden kan örnekleri alınmıştır.Bu araştırmada, çalışma grubuna kontrol grubundan farklı olarak müfredat programından ayrı 8 saatten oluşan 2 ay beslenme eğitimi programı uygulanmıştır. Her iki grubun beslenme alışkanlıkları, fiziksel gelişimleri, beslenme bilgileri ve akademik başarıları belirlenerek uygulanan beslenme eğitimi programının etkinliği gruplar arasındaki farklılıklar göz önüne alınarak istatistiksel olarak değerlendirilmiştir.Yapılan istatistiksel değerlendirmeler sonucunda kontrol grubu ve beslenme eğitimi alan çalışma grubunun VKİ'leri (vücut kitle indeksleri) sırasıyla 18,06±3,51, 18,62±3,75 olarak bulundu. Çalışma grubunun VKİ'leri kontrol grubuna göre yüksek olmasına rağmen aradaki fark istatistiksel olarak anlamlı değildi (p>0,05). Her iki grubun hematolojik parametreleri anemi açısından değerlendirildiğinde çalışma grubunun %5,9'unun kontrol grubunun ise %9,5'inin anemik olduğu belirlendi ve yapılan istatistiksel değerlendirmede gruplar arasıdaki fark anlamlı değildi (p>0,05). Kontrol grubunun ve beslenme eğitimi alan grubun beslenme eğitimi öncesi ve sonrası beslenme tercihlerinde farklılıklar olduğu görüldü.Anahtar kelimeler: Beslenme durumu, akademik başarı, beslenme eğitimi, anemi This sectional area research aims to search how the students nutrition education affect their nutrition habits, physical growths and academic performans on the sample consisting of the second level student who study at Çavdır Primary Education School in Çavdır, Burdur. The research sample consist of 97 students; 27 females, 29 males as a control group and 21 females, 20 males as a research group.In the research, inquiries on nutrition habits and nutrition success test for evaluating the students knowledge about nutrition have been used as a means of obtaining data. Monthly measurements of lenght and weight have been done while observing the students physical growths for a period of six months. To evaluate biochemically, blood samples have also been taken from the students who consist of the sample.In the research, nutrition education programme of eight hours lasting for two months has been applied to the research group apart from the control group besides curriculum. The effectness of nutrition education programme which has been practised by determining nutrition habits, physical growths, nutrition knowledge and academic successes of both groups has been statistically evaluated by considering the differences between the group.As a result of the statistical evaluations, the body mass indexes of the control group and the research group who have received nutrition education have been found out as 18,06+-, 3,51 +- and 18,62+-, 3,75. Although the body mass indexes of the research group were higher whom compared with control group, the differences was not statistically sensible. (p>0,05). It has been found out that 5,9 percent of the research group and 9,5 percent of the control group are anemic when the hematologic parameters of both groups have been evaluated in terms of anemia and it was not reasonable in the evalution which ha been done statistically. (p>0,05). It has been seen that the nutrition preferences of the control group and the group who has got nutrition education are different before and after nutrition education.Key words: Nutrition condition, academic success, nutrition education, anemia
Collections