Fare karaciğer dokusunda yeşil çay (Camellia sinensiz L.) ve maydanoz`un (Petroselinum crispum) MDA ve GSH düzeyleri üzerine etkilerinin araştırılması
- Global styles
- Apa
- Bibtex
- Chicago Fullnote
- Help
Abstract
Bu çalışmada, antioksidan özelliği bilinen yeşil çay (Camellia sinensis L.) ve maydanoz (Petroselinum crispum) bitkilerinin, fare karaciğer dokuları üzerinde MDA ve GSH düzeylerine olan etkisi araştırılmaya çalışıldı.Çalışmada 8 adet kontrol, 16 adet uygulama olmak üzere toplam 24 adet Swiss albino tipi fare kullanıldı. Uygulama grubundaki 16 adet fare iki ayrı gruba ayrılarak I. Gruba 3 g/L yeşil çay, II. Gruba 0,464 g/kg maydanoz bitkileri 8 hafta boyunca her gün oral olarak verildi.Kontrol grubu ile yeşil çay ve maydanoz verilen fare gruplarından alınan karaciğer dokularında GSH ve MDA analizleri yapıldı.Bu çalışmada, kontrol grubuna göre yeşil çay ve maydanoz verilen gruplarda GSH seviyeleri artarken (p<0,05), MDA seviyelerinde ise istatistiksel olarak anlamlı bir düşüş görülmemiştir. Yeşil çay verilen grupla, maydanoz verilen grup karşılaştırıldığında ise yeşil çayın GSH seviyesini maydanoza oranla istatistiksel olarak daha fazla arttırdığı görülmüştür (p<0,05). Yine yeşil çay verilen grupla maydanoz verilen grup karşılaştırıldığında ise MDA seviyelerinde istatistiksel olarak bir fark görülmemiştir.Sonuç olarak bu çalışmada maydanoz ve yeşil çayın antioksidan savunma sistemini güçlendirdiği, lipit peroksidasyonunu ise değiştirmediği saptanmıştır.Anahtar kelimeler: Malondialdehit (MDA), Redükte Glutatyon (GSH), Antioksidan, Yeşil çay (Camellia sinensis L.), Maydanoz (Petroselinum crispum), Fare. In this study, was tried to find out the effect of gren tea (Camellia sinensis L.) and parsley (Petroselinum crispum) are known with their antioxidant features to levels of MDA and GSH on mice liver tissue.In the study, total 24 Swiss albino were used that 8 of them were control and 16 of them were practise. By diving into, 16 Swiss albino of practice group, to first group, 3g/L gren tea and to second group, 0,464g/kg parsley were given orally everyday during 8 weeks.GSH and MDA were analysised on liver tissues taken from mice groups given gren tea and parsley with control group.In this study, while GSH levels have been increasing (p<0,05) on groups given green tea and parsley as to control group, it hasn?t been seen a significant decreasing on MDA levels statistically. When compared to group given green tea with group given parsley, it has been seen that gren tea much increases to GSH levels in comparison with parsley statistically (p<0,05). Again, when compared to group given green tea with group given parsley, it hasn?t been seen a difference on MDA levels statistically.In conclusion, in this study, it has been fixed that parsley and gren tea make strong the antioxidant defence system, but it doesn?t change the lipid peroxidation.Key words: Malondialdehyde (MDA), Reduced Glutathione (GSH), Green tea, Parsley, Antioxidant, Mice.
Collections