Kapsaisinin helicobacter pylori ve diğer bazı bakterilere karşı etkilerinin araştırılması
- Global styles
- Apa
- Bibtex
- Chicago Fullnote
- Help
Abstract
ÖZET KAPSAİSİNİN HELICOBACTER PYLORİ VE DİĞER BAZI BAKTERİLERE KARŞI ETKİSİNİN ARAŞTIRILMASI Amaç: Ülkemizde özellikle Güneydoğu Anadolu Bölgesi'nde tüketilmekte olan acı biberin aktif maddesi olan kapsaisinin Helicobacter pylori ve diğer bazı bakteriler üzerindeki antimikrobiyal etkisinin araştırılması. Gereç ve yöntem: Proteus vulgaris, Staphylococcus aureus, Pseudomonas aeruginosa, Escherichia coli ve Helicobacter pylorii'nin sıvı besi yerinde hazırlanmış olan klinik izolattan elde edilen ve de standart suşlarından 0,1 'er mi alınarak mikroplate üzerindeki çukurlara kondu. İlk dört bakteri bir mikroplate'e, Helicobacter pylori ayrı bir mikroplate'e kondu. Kapsaisinin çeşitli konsantrasyonlardaki çözeltileri hazırlandı ve bakterilerin koyulmuş olduğu mikroplatelere sırasıyla eklendi. Absorbans değerleri spektrofotometrede 620 nm'de okundu (hemen sonra, 2. saat, 4. saat ve 6. saatte). Sonuçlar istatistiksel olarak değerlendirildi. Sonuçlar: Kapsaisinin bakteriler üzerinde anlamlı inhibitor etkisinin olduğu tespit edildi. Bu etkinin uygulanan en düşük dozdan itibaren başladığı görüldü. Kapsaisinin en etkili dozunun P. aeruginosa için 300 ug/ml P. vulgaris için 100 (ig/ml, S. aureus için 75 ug/ml, E. coli için 150 (j.g/ml H pylori için 50 ug/ml olduğu belirlendi. Tartışma: Kapsaisin düşük konsantrasyondan (25 ug/ml) başlayarak ve artan dozlarda daha belirgin olarak bakterisidal etki göstermiştir. Kapsaisin, bakteriler üzerinde gösterdiği bu etkiyle yeni bir antimikrobiyal-4- etken madde olarak kullanılabileceğini göstermektedir. Fakat bunun için klinik çalışmalara gerek vardır. Aynı zamanda H. pylori'ye gösterdiği etkinlik mide ve duedonum ülserinde düşük dozlarda faydalı olabileceği fikrini vermektedir. 5- SUMMARY THE INVESTIGATION OF EFFECTS OF CAPSAICIN TO HELICOBACTER PYLORI AND SOME OTHER BACTERIAE Abstract Purpose: To investigate antimicrobial effects of capsaicin, the active ingredient of hot pepper, especially consumed in Southeast region of our country.on Helicobacter pylori and other various microorganisms, Methods: The strains of Proteus vulgaris, Staphylococcus aureus, Pseudomonas aeruginosa, Escherichia coli and Helicobacter pylori which were provided from clinic materials and standart strains prepared, 0.1 ml of each bacterium was put in the hollow of microplates. The first four bacteria were put in one microplate, Helicobacter pylori was put in another microplate The capsaicin solutions of various concentrations were prepared and these concentrations were respectively added to the micro plates, which were put the bacteria strains previously. Absorbance values were read on spectrophotometer at 620 nm just after, at 2nd hour, 4th hour, and 6th hour. The results were evaluated statistically. Results: The inhibitor effect of capsaicin on the bacteria strains was significant. This effect began at the low concentrations. In addition, the maximum effective concentration of capsaicin for each bacteria is determined: for Proteus vulgaris 100 ng/ml, for Staphylococcus aureus 75 ug/ml, for Pseudomonas aeruginosa 300 ng/ml, for Escherichia coli 150 pg/ml, for Helicobacter pylori 50 p,g/ml.-6 Conclusions: Capsaicin showed bactericidal effect on the bacteria strains from the lowest concentrations (25 j.g/ml). This effect was more significant at increasing doses. Capsaicin may be used as a new antimicrobial agent, but clinical studies must be done. Also the effectiveness of capsaicin to H. pylori showes that small doses of capsaicin can be useful to stomach and duedonum ulcer.
Collections