Marketlerde hazır, aktarlarda ham halde satılan bazı bitkisel kaynaklı içeceklerin toplam antioksidan kapasitelerinin ve toplam fenol içeriklerinin araştırılması
- Global styles
- Apa
- Bibtex
- Chicago Fullnote
- Help
Abstract
42 5. ÖZET Dünyada ve ülkemizde çok çeşitli bitki türleri bulunmakta ve bu bitkiler birçok amaç için kullanılmaktadır. Özellikle ülkemiz geniş bir bitki florasına sahip olup bu bitkilerin faydalarından birçok alanda yararlanılmaktadır. Gerek aktarlarda, gerekse marketlerde satılan bitkilerin birçok hastalığa iyi geldiği bilinmektedir. Biz de bu çalışmamızda aktarlarda satılan ve şehrimizde hastalıkların tedavisinde ve yemeklerde baharat olarak tüketilen bazı bitki ve baharatların toplam fenol (TF) ve toplam antioksidan (TA) aktivitelerini belirlemeye çalıştık. Toplam fenoller Folin- Ciocalteu metoduna göre değerlendirilmiştir ve toplam antioksidan kapasitede Erel yöntemine göre ölçülmüştür. Elde edilen sonuçlara göre, sumak, kekik, karanfil, nane gibi baharatların yanı sıra mersin yaprağı, fıstık kabuğu, okaliptüs yaprağı, adaçayı yaprağı, zeytin yaprağı, zahter, biberiye, pelin otu, kızıcık karadaş otu, mentol kekiği, kayayarpuzu gibi bazı baharat ve bitkilerin çok yüksek antioksidan kapasiteye sahip olduğu saptanmıştır. Bunların gıdalarda kullanımının arttırılması kuşkusuz, aterosikleroz, kanser ve diabet gibi pek çok bozukluğun açığa çıkmasını önlemede ya da geciktirilmesinde yararlı olabilir. Anahtar kelimeler: Antioksidan, polifenol, toplam antioksidan kapasite, baharat, şifalı bitki -43 6. ABSTRACT TOTAL ANTIOXIDANT CAPACITY LEVELS AND TOTAL PHENOLIC AMOUNTS OF SOME BEVERAGES, OBTAINED FROM PLANTS SOLD IN MARKETS AND HERBS There are many kinds of plants used for many aim in our country and also in the world. Especially, our country has got a large plant composition whose benefits have been used in various ways. It is known that a lot of illness are treated with plants which are sold in both markets and herbalists. In this study, we try to detect total phenols and total antioxidant activities of plants which are used for treatment of some disorders and as spices in diet, and are sold in markets and herbalists.Total phenols were measured with Folin Ciocalteu method and total antioxidant capacity were measured with Erel method. The result of our study shows that some spices like sumach, thyme herb, clove, pepermint, and also some herbs and spices such as myrtle leaf, pistachio bark, ocaliptus leaf, olive leaf, zahter, rosemary leaf, common worm wood, kızılcık, karadaş otu, mentol kekiği, kayayarpuzu have very high antioxidant capacity. Increasing their usage in our diet will be beneficial to prevent some disorders such as atherosclerosis, cancer and diabetes and to delay aging. Key words: antioxidant, polyphenol, total antioxidant capacity, spices, herbs.
Collections