Liyofilize edilmiş ve dondurulmuş doğal laktik asit bakteri sıvılarının, laktik asit bakteri sayısı ve yonca silajı kalitesi üzerine etkisi
- Global styles
- Apa
- Bibtex
- Chicago Fullnote
- Help
Abstract
Bu tez çalışmasında, farklı şekillerde hazırlanarak bir ve üç ay süre ile depolanan fermente edilmiş laktik asit bakteri (LAB) sıvılarındaki LAB sayılarının belirlenmesi ve en yüksek canlılık oranına sahip grupların yonca bitkisinden hazırlanan silajlarda silaj kalitesi üzerine etkisinin araştırılması amaçlanmıştır. Çalışmanın birinci denemesinde, farklı seviyelerde sükroz (%3, %5 ve %10) ilavesi ve farklı sürelerde (2, 5 ve 10 gün) inkübasyona bırakılarak hazırlanan fermente edilmiş LAB sıvıları kryoprotektan (trisodyum sitrat ve dimetil sülfoksit) ilavesi ile dondurularak ve liyofilizasyon işlemi ile kurutularak bir ve üç ay süreyle depolanmıştır. Bu çalışmanın birinci denemesinde elde edilen sonuçlar genel olarak değerlendirildiğinde; sükroz seviyesi ile inkübasyon ve depolama süresinin uzamasına bağlı olarak LAB'nin canlılık oranlarında azalmaların görüldüğü, kryoprotektan katkısının LAB'nin korunmasında olumlu etki yaptığı, liyofilizasyon işleminin ise derin dondurucuda dondurulma işlemine göre avantajlı olduğu söylenebilir. Çalışmanın ikinci denemesinde, bir aylık depolama süresi sonunda en yüksek canlılık oranına sahip grupların (2G%5STsL, 2G%10SDsL, 5G%10SDsL ve 5G%5STsDD) ilave edildikleri yonca silajlarında CO2 değerleri kontrol grubundan elde edilen değerden düşük bulunmuştur (P<0.01). En yüksek laktik asit içeriği 2G%5STsL, asetik asit içeriği ise 5G%5STsDD grubunda belirlenmiş, en düşük pH, NH3-N/TN ve bütirik asit değerleri ise 2G%5STsL ve 2G%10SDsL gruplarında belirlenmiştir (P<0.01). Üç aylık depolama süresi sonunda en yüksek canlılık oranına sahip grupların (2G%5SDsL, 5G%5STsL, 5G%10STsL ve 5G%10STsDD) ilave edildikleri yonca silajlarında kontrol grubu ile kıyaslandığında en yüksek laktik asit, en düşük pH, NH3-N/TN ve bütirik asit değerleri 2G%5SDsL, 5G%5STsL ve 5G%10STsL gruplarında belirlenmiştir.Sonuç olarak, bu çalışmada kryoprotektan ilavesiyle liyofilize edilerek kurutulan LAB sıvılarında belirlenen yüksek canlılık oranları dikkate alındığında bu ürünlerin silaj katkısı olarak kullanılabilme ve ticarileştirme potansiyelinin olduğu görülmektedir. Ancak uygulamanın pratiğe aktarılabilmesi için liyofilize edilerek hazırlanan LAB sıvılarının ticari LAB inokulantları ile karşılaştırmalı olarak büyük silolarda ve değişik silaj materyalleri ile hazırlanacak silajlarda etkilerinin araştırılmasının gerektiği kanısına varılmıştır.Anahtar Kelimeler: Laktik asit bakterisi, dondurulma, liyofilizasyon, silaj, yonca. In this study, it is aimed to determine the number of lactic acid bacteria (LAB) in fermented LAB juice, which were prepared by different methods and stored for one and three months, and to research the effect of groups with the highest vitality ratio on the quality of silages that were prepared from alfalfa (Medicago sativa). In the first experiment of this study, fermented LAB juices were prepared by adding of different levels sucrose (3%, 5%, and 10%) and incubated for different periods (2, 5, and 10 days), were frozen and dried through lyophilization by adding cryoprotectant (trisodium citrate and dimethyl sulphoxide) then stored for one and three months. When the results achieved from the first experiment of this study are evaluated, it can be claimed that the ratio of vitality of LAB is decreased, based on extension of incubation and storage period and sucrose level, the addition of cryoprotectant has a positive effect on preservation of LAB and lyophilization is more advantageous, compared to freezing in a deep-freeze. In the second experiment of this study, CO2 values of alfalfa silages in which the groups with the highest vitality rate added at the end of one month storage period (2G%5STsL, 2G%10SDsL, 5G%10SDsL and 5G%5STsDD) were found lower than control group (P<0.01). The highest lactic acid content was found in group 2G%5STsL and the highest acetic acid content was found in group 5G%5STsDD whereas the lowest pH, NH3-N/TN and butyric acid values were found in groups 2G%5STsL and 2G%10SDsL (P<0.01). The groups with the highest vitality rate of at the end of three months storage period (2G%5SDsL, 5G%5STsL, 5G%10STsL and 5G%10STsDD) were added to alfalfa silages. Compared with the control group, the highest lactic acid, the lowest pH, NH3-N/TN and butyric acid values were found in 2G%5SDsL, 5G%5STsL and 5G%10STsL groups.As a result, the viability of LAB liquids lyophilized by the addition of cryoprotectants was found to be high and it is seen that these products can be used as silage additive and have commercialization potential. However it was also concluded that the effects of LAB juice, which are prepared with lyophilization, which will be prepared in big silos and by using different silage materials, must be researched by comparing them with commercial LAB inoculants in order to use of practice.Keywords: Lactic acid bacteria, freezing, lyophilization, silage, alfalfa.
Collections