Diyarbakır şartlarında ana ürün olarak yetişebilecek bazı yerfıstığı (Arachis hypogaea L.) çeşitlerinde verim ve bazı tarımsal özelliklerinin belirlenmesi üzerinde bir araştırma
- Global styles
- Apa
- Bibtex
- Chicago Fullnote
- Help
Abstract
Bu araştırma, 1995 yılında Diyarbakır şartlarında ana ürün olarak yetişebilecek yerfıstığı çeşitlerini belirlemek amacıyla yapılmıştır. Virginia pazar tipine dahil 9 adet yerfıstığı çeşidinin materyal olarak kullanıldığı çalışmada, denemeye alınan yerfıstığı çeşitlerinin yağ ve protein içerikleri, bitki başına meyve sayısı ve ağırlığı, 100 meyve ağırlığı, 100 tohum ağırlığı, meyve kalitesi, erkencilik indeksi, kabuk oranı ve dekara meyve verimi gibi önemli özellikleri incelenmiştir. Araştırma sonuçlarına göre dekara en yüksek meyve verimi PI 3723 17 (466, 2 kg) ve PI 3 15621 (401, 2 kg) çeşitlerinden elde edilmiştir. Denemeye alınan Virginia grubuna giren çeşitlerden NC 7 (365, 8 kg), PI 399578 (356, 2 kg) ve PI 378015 (306, 5 kg) çeşitlerinin de yüksek verimli oldukları ve Diyarbakır koşullarında ana ürün olarak başarıyla yetiştirilebilecekleri saptanmıştır. ANAHTAR KELİMELER: Yerfıstığı, Çeşit, Verim, Ana Ürün, Tarımsal Özellikler. This study was conducted to determine the suitable peanut cultivars which can be grown as a main crop in Diyarbakır condition in 1995. In this study, 9 cultivars of Virginia market type were used as research materials and protein and oil contents, pod numbers and weights per plant, 100 seed weights, 100 pod weights, earliness indexes, shelling percentages, pod quality and pod yields per decar of peanut cultivars were investigated. According to research results the highest pod yield per decar was obtained from PI 372317 (466, 2 kg) and PI 315621 (401, 2 kg) varieties. NC 7 (365,8 kg), PI 399578 (356,2 kg) and PI 378015 ( 306, 5 kg) also found as high yielding cultivars and these can be grown as a main crop in Diyarbakır condition.KEY WORDS: Peanut, Cultivars, Yield, Main Crop, Agricultural Characteristics
Collections