Harran Ovası koşullarında 9 pamuk (gossypium hirsutum l.) çeşidinde farklı meyve dalları üzerinde elde edilen tohumların yağ ve protein oranı ile tohum ağırlığı yönünden karşılaştırılması
- Global styles
- Apa
- Bibtex
- Chicago Fullnote
- Help
Abstract
ÖZET YÜKSEK LİSANS TEZİ HARRAN OVASI KOŞULLARINDA, 9 PAMUK (Gossypium kirsutum L.) ÇEŞİDE FARKLI MEYVE DALLARI ÜZERİNDE OLUŞAN KOZALARDAN ELDE EDİLEN TOHUMLARIN YA? VE PROTEİN ORANI İLE 100 TOHUM A?IRLI?I YÖNÜNDEN KA RŞILAŞTIRILMASI Fethullah TEKİN.a Harran Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Tarla Bitkileri Ana Bilim Dalı 1996, Sayfa:34 Bu çalışma, 1994 yılında Harran Ovası koşullarında, 9 pamuk çeşidinde ve aynı çeşidin farklı meyve dallarında oluşan kozalardan elde edilen tohumların yağ ve protein oranları ile 100 tohum ağırlığı yönünden karşılaştırmasını yapmak amacıyla Harran Üniversitesi Ziraat Fakültesi deneme alanında Tesadüf Blokları Deneme Desenine göre üç tekerrürlü olarak düzenlenmiştir. Araştırma bulgulanna göre: Tohum yağ oranı (%), 100 tohum ağırlığı (gr.) ve tohum protein oranı (%) yönünden çeşitler arasında ve aynı çeşidin farklı meyve dalları arasında istatistiki olarak farklılıklar bulunduğu saptanmıştır. En yüksek yağ oranı % 28.9 ile Scala-33 çeşidinde; en düşük yağ oranı ise % 26.68 ile Erşan-92 çeşidinde saptanmıştır. 9 çeşidin ortalama yağ oranı % 27. 10 olarak bulunmuştur. Tohum protein oranı açısından en yüksek değer % 43.08 ile Scala-33 çeşidinde; en düşük değer ise % 40.52 ile BS-963 çeşidinde belirlenmiştir. 9 çeşidin ortalama protein oranı ise % 41.77 olarak bulunmuştur. 100 tohum ağırlığı yönünden en yüksek değer 10.28 gr. ile Sayar- 314; en düşük değer ise 8.33 gr ile BS-963 çeşidinde saptanmış ve ortalama olarak 100 tohum ağırlığı 9.36 gr. olarak bulunmuştur. Aynı bitki horizonu üzerindeki meyve dalları arasında, genel olarak, alttan üste doğru çıkıldıkça tohum yağ ve protein oranında bir artma; 100 tohum ağırlığında ise bir azalma olduğu saptanmıştır. ANAHTAR KELİMELER: Harran Koşulları, Pamuk Tohumu, Yağ Oranı, Protein Oram, 100 Tohum Ağırlığı, Horizon, Meyve Dalı ABSTRACT Masters Thesis To Compare Seeds obtained from the Boll Occurred on the Different Sympodia For the Rate of Oil and Protein and Seed Weight of nine cotton (Gossypium hirsutum L.) Varieties, in Harran Plain Conditions Fethullah TEKİN Harran University Graduate School Of Natural And Applied Sciences Department Of Field Crops 1996, Page: 34 At this study, to compare seeds obtained from the boll occurred on the different sympodia for the percent of oil and protein and seed weight. The experiment was established on the field of Agricultural Faculty in Harran Universty. The experiment was arranged according to Randomised Block Design with three replications, in 1994. According to the results of the experiment: Significantly differences has been found to the rate of seed oil and protein seed, for the percent of seed oil and protein weight for between varieties and sympodia. The highest seed oil percent (28.9) has been found for Scale-33 varieties; and the lowest seed oil percent (26.68) was noticed for Maraş- 92 varieties. The average of seed oil percent of nine varieties has been recorded as 27.29 % The seed protein percentage has been recorded as 43.08 % (the highest) in the Scale-33 variety, and 40.52 % (the lowest) in BS-963 Moreover, seed protein average of the nine varieties was determined as 41.78% The 100 seed weight has been noticed as 10.28 gr. (the highest) for Sayar-314 and found as 8.33 gr. (the lowest) in the BS-963 variety.The 100 seed weight average of nine varieties has been calculated as 9.37 gr. Among sympodia of the same plants horizon, it is generally found that seed's oil and protein percentage increase from the lower sympodia to up,contary, 100 seed weight was decreased. KEY WORDS: Harran Plain Conditions, Seed Cotton, Oil and Protein Percent, 100 Seed Weight, Different Sympodia, Horizon,
Collections