Malatya yöresinde yetiştirilen bazı kayısı çeşitlerinde stomalar üzerinde çalışmalar
- Global styles
- Apa
- Bibtex
- Chicago Fullnote
- Help
Abstract
öz Yüksek Lisans Tezi MALATYA YÖRESİNDE YETİŞTİRİLEN BAZI KAYISI ÇEŞİTLERİNDE STOMALAR ÜZERİNDE ARAŞTIRMALAR Handan Ataol ÖLMEZ Harran Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Bahçe Bitkileri Anabilim Dalı 1997, Sayfa: 59 Bu çalışmada kayısıda değişik bölge ve değişik çeşitlerde yaprakların stoma sayılarındaki değişimler ve bu değişimlerin meyve özeliği, meyve ve çekirdek ağırlıkları ve suda çözünebilir kuru madde miktarı (SÇKM) ile ilişkisi incelenmiştir. Stoma sayılan aynı çeşitte bölgelere göre değişmekle beraber, bu değişim belli bir düzen göstermeyip, herbir çeşit için farklı bulunmuştur. Stoma sayılan ile meyve ve çekirdek ağırlıkları arasında pozitif ve istatistiksel olarak önemli İlişki olduğu saptanmıştır. Stoma sayılan ile SÇKM arasında ise negatif yönde bir ilişki vardır, ancak bu ilişki istatistiksel olarak önemli bulunmamıştır. 3 farklı bölgede elde edilebilen kurutmalık ve sofralık çeşitler karşılaştırıldığında, ilginç olarak, kurutmalık çeşitlerdeki stoma sayılarının sofralık çeşitlere göre daha az olduğu belirlenmiştir. Bu çalışmanın sonuçlarına göre, kayısıda yapraklardaki stoma sayılan sofralık ve kurutmalık çeşitler arasında farklılık göstermektedir. Ayrıca bu çalışmada stoma sayılan ile meyve ağırlığı arasında da bir ilişki bulunmuştur. Bu bulgular seleksiyon çalışmalarında gerekli olan süreyi kısaltabilir ve yeni çeşitlerin geliştirilmesine katkıda bulunabilir. ANAHTAR KELİMELER: Kayısı, Stoma, Yoğunluk, Kuru madde IV ABSTRACT Master Thesis INVESTIGATIONS ON STOMATA OF SOME APRICOT VARIETIES GROWING IN MALATYA PROVINCE Handan Ataol ÖLMEZ Harran University Graduate School of Natural and Applied Science Department of Horticulture 1997, Page: 59 The variations of stomata numbers in leaves of apricots related to the cultivars and regions were investigated in order to find a relation among stomata numbers and fruit characteristics such as fruit and stone weight and soluble solid percentage. Although stomata numbers vary according to the regions, and to the cultivars. Positive and statistically significant correlations between the stomata numbers and weights of fruit and stone were determined. A negative but statistically non significant correlation was also found between stomata numbers and percent soluble solid. Available cultivars appropriate for drying process and fresh consumption were compared in three different areas and interestingly, the stomata numbers of the cultivars appropriate for drying process were found less than that for fresh consumption. The results of this investigation demonstrate that the stomata numbers in leaves of apricot cultivars appropriate for drying process are different from that for fresh consumption. In addition, there were a relationship between stomata numbers and fruit weight. These findings may be useful in the shortening the necessary period for selection studies and improving new cultivars. KEYWORDS : Apricot, Stoma, Density, Soluble Solid V
Collections