Ratlarda (Wistar albino) deneysel karaciğer yetmezliğine karşı beta karoten ve c vitamini etkisinin araştırılması
- Global styles
- Apa
- Bibtex
- Chicago Fullnote
- Help
Abstract
ÖZET Yüksek Lisans Tezi RATLARDA (W1STAR ALBİNO) DENEYSEL KARACİĞER YETMEZLİĞİNE KARŞI BETA-KAROTEN VE C VİTAMİNİ ETKİSİNİN ARAŞTIRILMASI Dürdane ÖLMEZ Harran Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Biyoloji Anabilim Dalı 1997, Sayfa: 49 Hepatotoksik maddeler serbest radikal oluşmasına neden olurlar. Bu zararlı maddeler karaciğer hücrelerini dejenere ederler. Bu süreç karaciğer yetmezliğine neden olabilir. Karbontetraklorür önemli hepatotoksik bir ajandır ve serbest radikal oluşumuna neden olabilir. Antioksidantlar enzimatik yada nonenzimatik yollardan biriyle serbest radikallerin oluşmasını önleyebilir. Beta-karoten ve vitamin C ise iki önemli doğal antioksidanttırlar. Bu çalışmada beta-karoten ve vitamin C ile karaciğer yetmezliği oluşmasını önlemeyi amaçladık. Sonuç olarak karbontetraklörürün bazı karaciğer enzimlerinin artmasına neden olduğu, ancak beta-karoten ve vitamin C ile bunun önlenebileceği gözlendi. Bu nedenle beta-karoten ve vitamin C nin karaciğer hücrelerini koruyabileceğini düşünülmektedir. Anahtar kelimeler: CCI4, Beta-karoten, C vitamini. Rat. *Bu çalışmayı HÜNAF desteklemiştir. ABSTRACT Master Thesis Investigation of Beta-Carotene and Vitamin C Affect on Experimental Failure of the liver in Rats. Dürdane ÖLMEZ Harran University Graduate School of Natural and Applied Science, Department of Biology 1997, Page : 49 Hepatotoxic substances causes the formation of free radical reactions. These harmfull radicals may degereate the cells of the liver. This process may cause the failure of the liver. Carbontetrachloride (CC14) is also one of the important hepatotoxic agents and may cause the formation of the free radicals. Antioxidants may prevent formation of free radicals by one of enzymatic or nonenzymatic vials. Beta-carotene and vitamin C are also know as two important natural antioxidants. In this study, We proposed the prevention of the formation of the liver failure by the antioxdants (Beta-carotene and vitamin C). In conclusion. It is cancluded that CC14 caused the increase of some enzymes of the liver, and Beta-carotene and vitamin C could also prevent the increase of these enzymes. Therefore, It is believed that there were preservative affect on the liver cells of Beta-carotene and vitamin C. Keywords: CCI4, Beta-caratene, Vitamin C, Rat. * This study was supported by HÜNAF.
Collections