Antepfıstığı yetiştiriciliğinde ve hasat sonrasında uygulanan tarımsal mekanizasyon işlemlerinin belirlenmesi üzerine bir araştırma
- Global styles
- Apa
- Bibtex
- Chicago Fullnote
- Help
Abstract
ÖZ Yüksek Lisans Tezi ANTEPFISTIĞI YETİŞTİRİCİLİĞİNDE VE HASAT SONRASINDA UYGULANAN TARIMSAL MEKANİZASYON İŞLEMLERİNİN BELİRLENMESİ ÜZERİNE BİR ARAŞTIRMA Ahmet KAPLAN Harran Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Tarım Makinaları Anabilim Dalı 1997, Sayfa : 90 Ülkemizde, özellikle Şanlıurfa ve Gaziantep'te ekonomik önemi büyük olan Antepfıstığının yetiştiriciliği, çok eskilere dayanmasına rağmen, üretim istenilen seviyede gerçekleşmemektedir. Ülkemizde antepfıstığı yetiştiriciliği kuru şartlarda yapılmaktadır. Bu araştırmada, antepfıstığı yetiştiriciliğinde uygulanan toprak işleme metotları, zararlılarla mücadele, hasat yöntemleri, depolama, kavlatma, kurutma, çıtlatma ve iç yapma yöntemleri bir anket çalışması ile incelenmiştir. Ayrıca, antepfıstığı hasadının mekanizasyonu ve hasattan sonra yapılan işlemlerin kolaylaştırılması için daha önce yapılan bazı çalışmalar incelenerek en uygun mekanizasyon yöntemi belirlenmiştir. Yapılan bu inceleme ve çalışmalardan, antepfıstığının basınç yoluyla çıtlatılamayacağı ve ancak mekanik yolla çıtlatılabileceği anlaşılmıştır. ANAHTAR KELİMELER : Antepfıstığı, Kavlatma, Çıtlatma, Kırma ABSTRACT Master Thesis A RESEARCH ON DETERMINATION OF THE AGRICULTURAL MECHANISATION APPLICATIONS AND POSTHARVEST TECHNOLOGIES AT THE PISTACHIO NUT PRODUCTION Ahmet KAPLAN Harran University Graduate School of Natural and Applied Science Department of Agricultural Engineering 1997, Page 90 In Turkey, although the history of the pistachio nut having a great economical importance in especially Şanlıurfa and Gaziantep extends to long back, the production is not achieved in the expected levels. In our country, growing pistachio nut is applied in dry climate. In this research, the soil cultivation methods applied in growing pistachio nut, pest protection, harvesting methods, storing, dehulling, drying and taking fruit off methods were examined. Furthermore, some studies done before in order to mechanise the harvest of pistachio nut and facilitate the postharvest applications were researched, and the most appropriate mechanisation system was determined. As a result, it has been come to the conclusion that pistachio nut can not be cracked by pressure except by mechanical means. KEYWORDS : Pistachio nut, Dehulling, Splitting, Cracking
Collections