Prototip kayısı çekirdeği kırma makinasının geliştirilmesi ve verimlilik analizleri üzerine bir araştırma
- Global styles
- Apa
- Bibtex
- Chicago Fullnote
- Help
Abstract
öz PROTOTİP KAYISI ÇEKİRDEĞİ KIRMA MAKİNASININ GELİŞTİRİLMESİ ve VERİMLİLİK ANALİZLERİ ÜZERİNE BİR ARAŞTIRMA Yüksek Lisans Tezi Suat DİKİLİTAŞ Harran Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Tarım Makinaları Anabilim Dalı 1997, Sayfa: 82 Bu çalışmada; Çekirdek kırma verimliliğini yükseltmek ve çekirdek iç kalitesini artırmak amacıyla, bir kayısı çekirdeği kırma makinası prototip olarak imal edilmiştir. Malatya ve çevresinde kullanılmakta olan mevcut makinaya yeni üniteler eklenerek ve kırma merdanelerinde değişiklikler yapılarak kırma verimliliği ve çekirdek iç kalitesi optimum değerlere çıkarılmaya çalışılmıştır. Kayısı çekirdeğinin fiziksel ve mekanik özellikleri; çekirdek boyutları, kabuk kalınlıkları, kabuk ve iç yoğunluk farkları, çekirdeğin esneme miktarları ve kırılma kuvvetleri tespit edilmiş; bu bilgiler ışığında merdane çapı, kırma oluklarının ölçü ve şekilleri, kırma kuvvetleri teorik olarak araştırılmış; uygun merdane çapı, kırma oluğu ölçü ve şekli tespit edilerek deneme yapılmıştır. Makinaya çekirdek yükseklik boyutuna göre sınıflandırma yapan bir ünite eklenmiş ve değişik boyuttaki çekirdeklerin yükseklik boyutlarına uygun merdane aralığına düşmesi sağlanarak çekirdeklerin kırılma verimliliği yükselttirilmiştir. Kayısı çekirdeği, çekirdek kırma makinası. ABSTRACT Master Thesis A RESEARCH ON DEVELOPING A PROTOTYPE NUTCRACKER AND THE ANALYSIS OF PRODUCTIVITY OF NUTCRACKING MACHINE SuatDDXTLITAS Harran University Graduate School of Natural and Applied Science Department of Agricultural Engineering 1997, Page: 82 In this study, a nutcracker machine was produced as a prototype. A new unit was added to the nutcracker which has already been used in Malatya region and its cracker rollers were changed in order to reach the optimum values which are high productivity and high meat of the kernel quality. The physical and mechanical properties of apricot kernels which are kernel sizes, elasticity, cracking force were determined by using diveces in laboratory. The diameter of the rollers, the dimension and shape of the cracker grooves on the rollers were searched by means of drawing method. The results of the research were tested and offered the proper diameter of the rollers, the dimension and shape of the grooves on the rollers. Mounting a unit classifying the kernels according to their height, it was provided the kernels in diferent highness size to fall down to the adjustable space between cracking rollers which is proper to the heigt of the kernels. After the application, the cracking productivity was increased. Kernel of apricot, nutcracker
Collections