Karışık bahçe şeklinde yetiştirilen asma ve antepfıstığının besin maddesi kapsamlarının belirlenmesi
- Global styles
- Apa
- Bibtex
- Chicago Fullnote
- Help
Abstract
ÖZ Yüksek Lisans Tezi KARIŞIK BAHÇE ŞEKLİNDE YETİŞTİRİLEN ASMA VE ANTEPFISTIĞININ BESİN MADDESİ KAPSAMLARININ BELİRLENMESİ Sedat GÖKOĞLU Harran Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Bahçe Bitkileri Anabilim Dalı Danışman : Doç Dr. Sadettin GÜRSÖZ Yıl: 2005, Sayfa: 60 Bu araştırmada, yörede yaygın olarak yetiştirilen Hönüsü üzüm çeşidi ile Kırmızı antepfıstığı çeşidinin aynı koşullarda topraktan aldıkları besin maddelerinin karşılaştırılması ve besin maddelerinin alımı bakımından birbirlerine olan etkisi ve ilişkileri incelenmiştir. Karışık olarak yetiştiricilik yapılan bahçelerde; Topraktaki besin elementi miktarına bağlı olarak, asma ve antepfıstığının N alımı değişmekle birlikte, yeteri miktarda K ve Ca ihtiva eden topraklarda, asma ve antepfıstığı ağaçlarında topraktaki K ve Ca'dan yeteri kadar faydalanamadıkları yeterli miktarda Cu ihtiva eden topraklarda asma ve antepfıstığı ağaçlan arasında Cu ile ilgili bir beslenme probleminin olmadığı saptanmıştır. Yine topraktaki besin elementi miktarına bağlı olarak, antepfıstığı ağaçlan, topraktaki P, Fe ve Zn'dan, asmalar ise topraktaki Mg ve Mn'dan daha iyi faydalanmışlardır. ANAHTAR KELİMELER : Üzüm, Antepfıstığı, Makro ve Mikro Besin Elementleri, Yaprak Analizi, Toprak Analizi. ABSTRACT Master's Thesis DETERMINATION OF MINERAL NUTRITION UPTAKE OF GRAPE AND PISTACHIO PLANTS GROWN IN MIXED ORCHARD Sedat GÖKO?LU Harran University Graduate School of Natural and Applied Sciences Department of Horticulture Supervisor : Assoc. Prof. Dr. Sadettin GÜRSÖZ Year: 2005, Page: 60 In this study, the amount of mineral nutrition uptake of Hönüsü grape and Kırmızı Pistachio cultivars which are commonly grown in this area was determined. Also, the influeces on mineral nutrition uptake of these plants each other grown in the same conditions was compared. In mixed plant orchard, depending on mineral nutrition content of the soil, the amount of N uptake of grape and pistachio differed each other. Although soil of the orchard has sufficient amount of K and Ca, it was determined that Hönüsü grape and Kırmızı Pistachio cultivars could not have enough benefit from K and Ca mineral nutritions. In addition, there was no problem or competition between plants regarding Cu uptake from the orchard soil containing enough amount of Cu. More over, depending on P, Fe ve Zn content of the soil, pistachio plants were uptake and had more benefit from the mineral nutritions above compared to grape cultivar. Depent upon Mg and Mn content of the soil, Hönüsü grape cultivar was also uptake and had more benefit from Mg and Mn mineral nutritions compared to Kırmızı pistachio cultivar. KEY WORDS : Grape, pistachio, macro and micro elements, leaf analysis, soil analysis, 11
Collections