Farklı yumurtacı genotiplerin içme suyuna katılan amino asitleri yemdeki eksikliği durumunda tespit edebilme kabiliyetleri
- Global styles
- Apa
- Bibtex
- Chicago Fullnote
- Help
Abstract
Bu çalışmada üç farkı yumurtacı hibritin içme suyunda bulunan metiyoninin tespit edebilme kabiliyetleri araştırılmıştır. Tavuklar metiyonince yeterli ve eksik rasyonlar; normal su ve %0.075 oranında metiyonin ilave edilmiş su sunuldu. Denemede, ilk olarak hayvanların yem, su ve metiyonin tüketimlerinin normal miktarları tespit edildi. Bunun için yumurtacı hibritler yeterli düzeyde rasyonla ve normal su ile beslendiler. Normal su ve metiyoninli su içeren suluklar arasındaki farklılıkların tavuklar tarafında tespit edilebilmesi için farklı renkler (sarı ve kırmızı) ipucu olarak tanıtıldı. Renkler iki tip su ile ilişkilendirildi. Tavuklar metiyonince eksik yem verilerek metiyonin eksikliğine maruz bırakıldı. Böylece kendilerine farklı renklerle işaretlenmiş suluklara ve yem ile suya alışmaları sağlandı. Metiyonince eksik yemle besleme soncunda her üç yumurtacı hibirte de hem yem tüketiminde hem de su tüketimlerinde önemli düzeyde bir düşüş gözlendi. Ancak içme sularına metiyonin takviyesi yapıldıktan sonra yem ve su tüketimleri normal seviyesine yükseldi, hatta bu süreçte alınan metiyonin miktarı sadece yemle alınan dönemdeki seviyeden daha yüksek oldu. Sonuç olarak, üç yumurtacı hibrit tavuğa metiyonince eksik yem ile beslendiğinde metiyonin takviyeli su ve normal su tercihlerine sunuldu. Her üç hibrit de renklerle işaretlenmiş sulukların yerleri değiştirilmiş olmasına rağmen metiyonin takviyesi yapılmış suyu tercih ettikleri görülmüştür. The appetite of three laying hibrits for methionine in drinking water was investigated in this experiment. Birds were subjected to the combinations of diet adequate or deficient in methionine and normal water or methionine-treated water. The concentration of methionine in treated water was 0.075% (w/v).In experiment, first information was obtained on the birds? normal intake of feed, water and methionine. For this, the hens were fed diet adequate in methionine and normal water. In order to enable laying hens to differentiate between the water-supply bottles containing normal and methionine-treated water, colour cues and training of the birds were introduced in experiment. The colours were associated with the two types of water. Hens were exposed to methionine deficiency, by being fed a diet deficient in methionine. The birds were allowed to become accustomed to the colour cue of their water supply bottles, and to the physiological effects of their diet and drinking water.Feeding a diet deficient in methionine resulted in a substantial reduction in the intake of both feed and water in all hibrits. When the drinking water was then supplemented with methionine, both feed and water intake was restored to the previous (normal) level, moreover, methionine consumption equalled or exceeded that attained when methionine was supplied in the feed alone.Finally, three laying hibrits hens were fed a methionine-deficient diet and were offered a choice of both normal and methionine-treated water. The birds showed a clear preference for methionine-treated water even after changing the position of colour-cued drinking bottles in both laying hen groups.
Collections