Değişik toprak tiplerinin Antep fıstığındaki bitki besin kapsamları ve meyve kalitesi üzerine etkileri
- Global styles
- Apa
- Bibtex
- Chicago Fullnote
- Help
Abstract
Bu çalışma 2015-2017 yıllarında Şanlıurfa'nın Karaköprü ilçesine bağlı Esemkulu mahallesinde Keten Gömleği antepfıstığı çeşidinin yetiştirildiği değişik 3 toprak tipinde olan parsellerde yürütülmüş olup, pomolojik analizler Harran Üniversitesi Ziraat Fakültesi Bahçe Bitkileri Bölümü Laboratuvarlarında, toprak ve yaprak analizleri ise Antepfıstığı Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü laboratuvarlarında yapılmıştır. Yaprak örnekleri 16-31 Temmuz tarihleri arasında ( 25 Temmuz 2015) alınmıştır. Toprak örnekleri ise bu farklı 3 toprak tipinden parsellerinin (A Parseli: Derin Kırmızı Toprak (Kepir), B Parseli: Konglomera tipi (Pur) , C Parseli: Boz toprak (Kireç içeriği yüksek)) 3 farklı bölgelerinden alınmıştır. Elde edilen bulgulara göre; Çalışmadaki parsellerin A tipi parselin az kireçli B ve C tipi parsellerin kireçli olduğu ve çok düşük organik maddeye sahip oldukları belirlenmiştir. Topraktaki besin elementi kapsamlarına bakıldığında fosfor ve potasyumun yeterli düzeyde olduğu diğer elementlerin eksik olduğu görülmüştür. Yapraklardaki Makro ve mikro element kapsamları bakımından genel olarak toprak tipleri arasında ortalamalara ait değerler arasındaki farklar istatistiksel bakımdan Azot (N) dışındakiler önemsiz bulunmuştur. N bakımından yetersiz oldukları, fosfor ve kalsiyum bakımından yeterli oldukları, potasyum ve magnezyum bakımından yetersiz oldukları belirlenmiştir. Mikro elementlerden, Demir bakımından zengin oldukları, bakır bakımından alt sınırda yeterli saptanmış, çinko bakımından genel olarak alt sınırda yeterli, mangan ise yüksek değerlere sahip oldukları, bor'da ise 3 tip toprak üzerinde yetiştirilen ağaçların yeterli seviyede oldukları saptanmıştır. Meyvelerde yapılan pomolojik analizlerde çıtlama oranının en fazla A tip toprakların bulunduğu parseldeki ağaçlarda olduğu saptanmıştır. This study was carried out in different 3 soil type parcels in the Esemkulu district of Şanlıurfa, between the years of 2015-2017, where the Linen Shape pistachio cultivar was cultivated. Pomological analyzes were carried out in Harran University Agricultural Faculty Horticulture Horticulture Laboratories and soil and leaf analysis in Pistachio Research Institute Directorates laboratories. Leaf samples were taken between July 16th and July 31st (July 25th, 2015). Soil samples were taken from 3 different regions of these three different types of soil (A Parcel: Deep Red Soil (Kepir), B Parcel: Konglomera type (Pur), C Parcel: Boz soil (Lime content high) in fall. According to obtained results, the study parcels were found to have low-calcareous B and C type parcels of type A parcels with calcification and very low organic matter content. When the nutrient content of the soil is examined, it is seen that phosphorus and potassium are insufficient and other elements are insufficient. In terms of macroscopic and micro element coverage on the leaves, the differences between the average values of the soil types in general are statistically insignificant except for Nitrogen (N). They were found to be insufficient in terms of N, sufficient in terms of phosphorus and calcium, and insufficient in terms of potassium and magnesium. From micro elements, they were found to be rich in iron, low in copper, low in zinc in general, low in manganese and high in manganese. Pomological analyses which were made in fruits, The highest shell splitting were obtained from the trees grown A type soil conditions.
Collections