Siirt`te Antep fıstığı (Pistacia vera L.) bahçelerinin bazı toprak ve meyve özelliklerinin belirlenmesi
- Global styles
- Apa
- Bibtex
- Chicago Fullnote
- Help
Abstract
Yürütülen bu çalışmada, Siirt ilinde üretimi giderek artmakta olan yöreye özgü ve önemli oranda üretimi yapılan Antepfıstığı (Pistacia vera L.) bitkisinin yetiştirildiği alanlarda bazı toprak özellikleri ile fıstık meyvesinin bazı kalite parametreleri incelenmiştir. Bunun amaçla, Antepfıstığının (Pistacia vera L.) yetiştirildiği alanlarda tesadüfî olarak seçilen bahçelerden 0-20 ve 20-40 cm derinliklerden toprak örneklemesi yapılmıştır. Ayrıca söz konusu bahçelerden alınan Antepfıstığı (Pistacia vera L.) örneklerinde bazı meyve özellikleri incelenmiş ve katalog değerleri ile karşılaştırılmıştır. Çalışma alnı toprakları ortalama değerler dikkate alındığında, yarayışlı fosfor bakımından fakir ve potasyum bakımından da orta düzeyde olarak değerlendirilmiştir.. Belirlenen organik madde miktarı ise yoğun tarım yapılan alanlara oranla yüksek bulunmuştur. Diğer sonuçlar göstermiştir ki çalışma alanı toprakları hafif alkali, tuzsuz ve kireçlidir. Yapılan çalışmalar sonunda Antepfıstığı (Pistacia vera L.) yetiştiriciliği açısından topraklarda büyük ölçüde bir olumsuzluk ya da sınırlayıcı etmenin bulunmadığı belirlenmiştir. Ayrıca çalışma alanlarında yetiştirilen Antepfıstıklarının (Pistacia vera L.) meyve özellikleri bakımından meyve ağırlığı ve yüz meyve ağırlığı dışında belirlenen özellikleri bakımından elde edilen değerlerin Tarım ve Köyişleri Bakanlığınca 1993 yılında yayımlanan Antepfıstığı (Pistacia vera L.) çeşit kataloğu değerlerinden daha yüksek olduğu görülmüştür. Genel olarak denilebilir ki, Siirt'te çalışılan Antepfıstığı bahçeleri, yetiştiricilik açısından olumsuz bir toprak yapısına sahip olmayıp daha yüksek ürün elde edilebilmesi için yeterli fosfor gübrelemesine ihtiyaç duymaktadır. In this study some soil properties and quality parameters of the pistachio which is increasingly produced in Siirt region were studied. For this purpose soil sampling was done from the pistachio fields at depths of 0-20 and 20-40 cm . Besides, some properties of the pistaco fruits which were collected from the same fields, were determine and values were compared with the catologue values of the fruits. when average values are taken into consideration district lands have very little useful phosphor and potassium at on average level. The determined organic matter amount is higher than intensively cultivated agricultural lands.The results showed that the soils of the study fields were calyey, calcareous and none-saline. These soil properties are suitable for the culvitaion of the pistachio in the fields. In addition to, besides the values of fruit weights and 100 fruit weights of the produced pistachio properties, all other measured properties were higher than the catalogue values published from Ministry of Agriculture in 1993. In general it can be concluded that, studied pistachio fields in Siirt region were not much effected from the soil properties. The only limited property of the soil was the low available phosphor content that should be applied to the soil as fertilizer to get higher fruit production.
Collections