0900 ziraat kiraz çeşidinde bor ve çinko içerikli yaprak gübrelerinin bazı meyve kalite özellikleri ile bitki besin elementi düzeyleri üzerine etkileri
- Global styles
- Apa
- Bibtex
- Chicago Fullnote
- Help
Abstract
0900 Ziraat Kiraz Çeşidinde Bor ve Çinko İçerikli Yaprak Gübrelerinin Bazı Meyve Kalite Özellikleriİle Bitki Besin Elementi Düzeyleri Üzerine Etkilerini incelemek için Yeşilli (Mardin) ilçesinde, ikiüreticiye ait kapama kiraz bahçesinde 2018 yılında yürütülen bu çalışmada, Prunus mahaleb L. anacıüzerine aşılı 0900 Ziraat kiraz çeşidinde; Kontrol, 1. Uygulama (Maxifruit), 2. Uygulama (Fertileader®Oris) ve 3. Uygulama (Fertileader® Oris + Fertileader® Alpha) yaprak gübreleri kullanılarak, tam çiçeklenmeden 15 ve 30 gün sonra iki kez sırt pülverizatörü ile ağaçlara püskürtülmüştür. Çalışmada her iki bahçeye ait yapraklarda ve meyvelerde N, P, K, Ca, Mg, Fe, Cu, Zn, Mn, B bitki besin element içerikleri tespit edilmiştir. Hasat edilen meyvelerden; ortalama meyve ağırlığı, meyve eni, boyu ve yüksekliği, meyve eti sertliği, meyve sap uzunluğu, meyve kabuk rengi, suda çözünür kuru madde miktarı, titre edilebilir asit, pH değeri ve çekirdek ağırlığı gibi kalite özellikleri incelenmiştir. Çalışma sonucunda, kullanılan yaprak gübrelerinin yaprak örneklerindeki N, K, Ca, Mg, Fe, Cu, Zn, Mn ve B içeriğine etkisi önemli bulunmuştur. Yaprak örneklerindeki P içeriğine ise herhangi bir etkisi bulunmamıştır. Yaprak örneklerinde en yüksek N içeriği (% 2.18) 1. Uygulamada, en yüksek K içeriği (%2.31) 2. Uygulamada, en yüksek Ca içeriği (%1.90) 3. Uygulamada, en yüksek Mg içeriği (%0.53) 3. Uygulamada, en yüksek Fe içeriği (129.84 ppm) 3. Uygulamada, en yüksek Cu içeriği (14.93 ppm) 3. Uygulamada, en yüksek Zn içeriği (24.52 ppm) 3. Uygulamada, en yüksek Mn içeriği (42.03 ppm) 3. Uygulamada, en yüksek B içeriği (40.61 ppm) ise 3. Uygulamada kullanılan yaprak gübrelerinden elde edilmiştir. Kullanılan yaprak gübrelerinin meyve örneklerindeki makro ve mikro besin elementlerine etkisi, P ve Cu hariç, önemli (N, K, Ca, Mg, Fe, Zn, Mn ve B) bulunmuştur. Kullanılan yaprak gübresinin meyve kalite kriterlerine etkisinde ise meyve ağırlığı, çekirdek ağırlığı, meyve eti sertliği, SÇKM ve asitlik değerlerinde önemli etkileri tespit edilmiştir. Yaprak gübresi uygulamalarında en ağır meyve 8.41 g ile 2. Uygulamadan, en sert meyve 297.78 g ile 2. Uygulamadan, en fazla çekirdek ağırlığı 0.57 g ile 3. Uygulamadan, en yüksek SÇKM oranı % 17.23 ile 1. Uygulamadan, en yüksek titre edilebilir asitlik miktarı % 0.65 ile 1. Uygulamadan elde edilmiştir. 0900 The Effects of Boron and Zinc Leaf Fertilizers on Some Fruit Quality Characteristics and PlantNutrient Levels in Agricultural Cherry Cultivars grown in Yeşilli (Mardin) district, Prunus mahaleb L.grafted on rootstock. Control, Application 1 (Maxifruit), Application 2 (Fertileader® Oris) andApplication 3 (Fertileader® Oris + Fertileader® Alpha) were sprayed onto the trees with leaf sprayfertilizers twice and 15 and 30 days after full flowering. N, P, K, Ca, Mg, Fe, Cu, Zn, Mn, B plantnutrient contents of leaves and fruits belonging to both gardens were determined. Harvested fruits;average fruit weight, fruit width, height and height, fruit flesh hardness, fruit stalk length, fruit crust color, quantity of water soluble dry matter, titratable acid, pH value and core weight were investigated. As a result of the study, the effect of leaf fertilizers on N, K, Ca, Mg, Fe, Cu, Zn, Mn and B contents of leaf samples were found to be significant. There was no effect on P content in leaf samples. The highest N content in leaf samples (2.21%) in the 1st application, the highest K content (2.54%) in the 2nd application, the highest Ca content (2.08%) in the 3rd application, the highest Mg content (0.57%) in the 3rd application, highest Fe content (129.84 ppm) 3. Application, the highest Cu content (15.96 ppm) 2. Application, the highest Zn content (25.75 ppm) 1. Application, the highest Mn content (45.47 ppm) 3. Application, the highest B content (40.61 ppm) was obtained from the 3rd leaf fertilizer used in the application. The effect of foliar fertilizers on macro and micro nutrients in fruit samples, except P and Cu, were significant (N, K, Ca, Mg, Fe, Zn, Mn and B). The effects of the foliar fertilizer on the fruit quality criteria, fruit weight, seed weight, fruit flesh hardness, TSS and acidity values were determined. In leaf fertilizer applications, the heaviest fruit with 8.62 g from the 1st application, the hardest fruitwith 305.55 g from the 2nd application, the maximum seed weight with 0.59 g from the 3rd application, with the highest TSS content of 17.23% from the 1st application, the highest titratable acidity content was obtained from Application 3 with 0.75%.
Collections