Hipertansif gebelerde, maternal ve umbilikal kordon kanı ile anne sütünde oksidatif stres seviyeleri ve total antioksidan kapasitelerin karşılaştırılması
- Global styles
- Apa
- Bibtex
- Chicago Fullnote
- Help
Abstract
ÖZET Çalışmamızda, preeklamptik gebeler ile kronik hipertansif gebelerde, anne kanı, umbilikal kordon kam ve sütteki oksidatif stres ve total antioksidan statüsün düzeylerini belirlemeyi amaçladık. Çalışma grubuna 50 hipertansif gebe ve kontrol grubu olarak 60 sağlıklı gebe dâhil edildi. Hipertansif ve sağlıklı gebelerden doğum öncesi venöz kan örnekleri ile doğumdan hemen sonra umbilikal kordon kan örnekleri heparinli tüplere alındı. Anne sütü örnekleri postpartum 1., 2. veya 3. gün alındı. Total peroksit, oksidatif stres indeksi, total antioksidan kapasite ve sülfidril düzeyleri değerlendirildi. İstatistiksel değerlendirme SPSS 11.0 paket programı ile yapıldı. Hasta ve kontrol gruplarının karşılaştırılması için Student's Mesti, alt grupların karşılaştırılması için One way ANOVA ve post-hoc Tukey HSD testi kullanıldı ve P<0,05 anlamlı olarak kabul edildi. TAOK maternal kan, umbilikal kord kan ve anne sütü TAOK düzeyleri; hipertansif gebelerde, sağlıklı gebelere göre daha düşük ve aradaki fark anlamlıydı ( p<0,001). SH grupları anne kan düzeyleri ve kordon kan düzeyleri hipertansif gebelerde, sağlıklı gebelere göre daha düşük ve aradaki fark anlamlıydı (p<0,001). Total peroksit, OSİ anne kan, umbilikal kord kam ve anne sütü düzeyleri, hipertansif gebelerde, sağlıklı gebelere göre yüksek bulundu ve aradaki fark anlamlıydı (sırasıyla^O^U^O^OUiKO^^^O^^iKO^OU^O^Ol). Sonuç olarak, annedeki artmış oksidatif stres durumunu doğrudan yansıtacak şekilde umbilikal kord ve sütte oksidatif stresin belirteçlerini artmış, koruyucu total antioksidan kapasitenin azaldığını belirlediğimiz çalışmamızın bulguları ışığında, gebelik ve puerperal dönemde E ve C vitaminleri gibi antioksidan maddelerden zengin beslenmeyle anne sütünün antioksidan özelliklerinin arttırılabileceği düşüncesindeyiz. Böylelikle sık görülen ve önemli bir obstetrik sorun oluşturan gebelikteki hipertansif durumlarda, düzenlenecek uygun bir diyetle annedeki artmış radikallerin fetoplasental dolaşım ile intrauterin fetüsü, süt ile postnatal dönemdeki yenidoğam olumsuz olarak etkilemesi engellenebilecektir. Anahtar Kelimeler: Gebelik, Hipertansiyon, Total Antioksidan Kapasite, Anne Sütü VIII SUMMARY In this study, our aim was to determine the levels of oxidative stress and total antioxidant status in mother's blood, umblical cord blood and human milk in preeclamptic and chronic hypertensive pregnant women. We included 46 hypertensive pregnant women for study group and 60 healthy pregnant women for control group in this study. Venous blood samples were taken from hypertensive and from healthy pregnant women from umblical cord; before delivery and after delivery. Maternal milk samples were collected postpartum 1., 2. and 3. days. Total peroxide, oxidative stress index, total antioxidant capacity and sulphidril levels were evaluated. For statical assessment SPSS 11.0 for Windows programm was used. The comparision between hypertensive and healthy groups was performed by using Student's t- test, One-Way Anova and post-he Tukey HSD tests andp< 0,05 was significant. Total antioxidant levels of maternal blood levels, umblical cord levels and human milk in hypertensive pregnant women were lower than healthy pregnant women. The difference was significant (respectively /K0,001,/K0,001, p<0,00/). SH group levels from maternal blood and cord blood of hypertensive pregnant women were lower than from healthy pregnant women and the difference was significant (p< 0.001, p<0.001). The levels of total peroxide and oxidative stress index from maternal blood, umblical cord and human milk of hypertensive pregant women were higher than healthy pregnant women and the difference was significant (respectively p<0,01, /t<0,001, /k0,01, p<0,01, /K0.001, p<0,001). tn conclusion; we establish that oxidative stress determinants on umblical cord and milk was increased that reflected to increased oxidative stress status on mother. Preventive total antioxidant capacity was decreased in our study. So; we thought that during pregnancy and puerperal period, rich with antioxidant agents like vitamine C and E diet intake may be useful for increasing the antioxidant properties of human milk. So we can protect the intrauterin fetus with fetoplasental circulation and the newborn with human milk from the hypertension, that may cause lots of various problems on mother, by regulating the diet. Key Words: Pregnancy, Hypertension, Total Antioxidant Capacity, Human Milk. DC
Collections