Üst gastrointestinal sistem endoskopi işlemi öncesi ve sonrasında oksidatif stres
- Global styles
- Apa
- Bibtex
- Chicago Fullnote
- Help
Abstract
Amaç: Üst gastrointestinal sistem (GİS) endoskopi işleminin oksidatif stres üzerine etkisinin değerlendirilmesi amaçlanmıştır.Yöntem: Harran Üniversitesi Tıp Fakültesi Gastroenteroloji Bilim Dalı Endoskopi Ünitesine başvuran, çeşitli nedenlerle üst GİS endoskopi işlemi yapılan 30 olgu (15 erkek, 15 kadın) ile kontrol olarak 20 sağlıklı (10 erkek ve 10 kadın) endoskopik işlem yapılmayan olgu arasında demografik veriler ve serum total oksidant seviye (TOS), total antioksidan kapasite (TAK), oksidatif stres indeksi (OSİ) düzeyleri karşılaştırıldı. Daha sonra endoskopi yapılan olgularda endoskopi işleminin ve işlem süresinin etkisi işlem öncesindeki ve sonrasındaki serum TOS, TAK ve OSİ düzeyleri karşılaştırılarak değerlendirildi. TOS ve TAK seviyeleri, Erel tarafından geliştirilen yöntemler ile çalışıldı. OSİ, TOS'nin TAK'ye bölünmeyle hesaplandı.Bulgular: Endoskopi ve kontrol gruplarında demografik veriler ve işlem öncesi TOS, TAK, OSİ düzeyleri arasında anlamlı fark yoktu. Endoskopi grubunda işlem sonrasında TOS ve TAK seviyelerinde anlamlı artış saptanırken OSİ düzeylerinde gözlenen artış anlamsız olarak bulundu. Endoskopi grubunda TOS, TAK ve OSİ seviyelerinde işlem öncesi değerlere göre saptanan artışın endoskopik işlem süresiyle ilişkisi anlamsızdı.Sonuç: Kısa süren, tanı amaçlı üst GİS endoskopisi serumda oksidan-antioksidan dengede önemli bir değişikliğe neden olmamıştır.Anahtar Kelimeler: Üst gastrointestinal sistem endoskopi işlemi, oksidatif stres. Objective: It is aimed to evaluate the effect of upper gastrointestinal (GIS) system endoscopy process on oxidative stress.Method: Demographic data and the levels of serum total oksidant status (TOS), total antioksidant capacity (TAC) and oxidative stress index (OSI) of 30 cases (15 males, 15 females) who were subjected to upper GIS endoscopy in Harran University Department of Gastroenterology Endoscopy Unit because of various reasons and 20 healty control cases (10 males, 10 females) not subjected to endoscopy were compared. Then the effect of endoscopy and the duration of process on cases were evaluated by comparing the levels of serum TOS, TAC and OSI before and after process. The levels of TOS and TAC were studied according to the method which was developed by Erel. OSI was calculated by dividing TOS to TAK.Findings: The difference between the endoscopy group and the control group was not significant by means of demographic data and the levels of TOS, TAC, OSI before process. A significant increase were obtained in the levels of TOS and TAC of endoscopy group after the process however it was found that slight increase in the level of OSI was not significant. The relation between the duration of process and the increase in the levels of TOS, TAC and OSI after process was not significant.Conclusion: Diagnostic upper GIS endoscopy which takes a short time, did not cause an important change in the oxidant-antioxidant balance of serum.Key words: Upper gastrointestinal system endoscopy process, oxidative stress.
Collections