Kapsaisin maddesinin kemik metabolizması üzerine olan etkisi
- Global styles
- Apa
- Bibtex
- Chicago Fullnote
- Help
Abstract
Amaç: Osteoporoz düşük kemik kitlesi, kemik mikroyapısal bozukluk ve yüksek kırık riskiyle karakterize bir iskelet hastalığıdır. Ek olarak osteoporoz son yıllarda tartışılan bir kemik metabolizması hastalığıdır ve ortalama yaşam süresinin artması ile osteoporoz ülkemizde önemli bir halk sağlığı problemi haline gelmiştir. Bu nedenle osteoporozun tanınması ve tedavi edilmesi oldukça önemlidir. Osteoporozun önlenmesi ise daha büyük bir öneme sahiptir. Genetik yapı, kısa ve zayıf olma, D vitamini eksikliği, yetersiz kalsiyum alımı, haraketsiz yaşam biçimi, sigara kullanımı ve bazı ilaçlar osteoporoz riskini arttırır. Genetik faktörler değiştirilemez iken, yaşam şekli ve beslenme alışkanlıklarının düzenlenmesi ile osteoporoz ve komplikasyonları önlenebilir.Bu çalışmada bizim amacımız Güneydoğu Anadolu bölgesinde oldukça fazla miktarda tüketilen kırmızı acı biberin içinde bulunan kapsaisin maddesinin kemik metabolizmasına etkisini ortaya koymaktı. Özellikle önemli bir kemik metabolizması hastalığı olan osteoporoza olan etkisini araştırmaktı. .Metod: 8 haftalık dişi wistar ratlar her biri 12'şerli olmak üzere üç guruba ayrıldı ve iki farklı kapsaisin dozu (100, 25mg/kg) ve serum fizyolojik, subkutan olarak uygulandı. Dört hafta sonra histopatolojik her bir doku örneği ( tibia ve femur distal kemik dokusu) %10 nötral tamponlu formalin ile tesbitten sonra, zayıf asit çözeltisi yardımıyla dekalsifiye edilmiş ve rutin doku takibine alındı. Proksimal tibiadaki subkondral kemikte, birim alan başına düşen osteoklast sayısı bilgisayar destekli görüntü analizi ile belirlenerek yapıldı. Kemik minaral dansitesi Dual Energy Absorbsiyometre (DEXA) ile ölçüldü. Serum Tatarat dirençli asit fosfataz (TRAP5-b) düzeyleri enzim immünoassay tekniği ile ölçüldü.Sonuç: Yüksek doz kapsaisin verilen gurupta osteoklast sayısı diğer guruplara göre fazla olarak tesbit edildi. Dört hafta sonra kapsaisin uygulanan guruplarda tibia kemik mineral yoğunlukları azalmış olarak tesbit edildi ama femurda bir etki tesbit edilmedi. TRAP5-b düzeyleri yine yüksek doz kapsaisin verilen gurupta diğer guruplardan yüksek olarak tesbit edildi.Tartışma: Bu sonuçlar bize yüksek doz kapsaisinin doruk kemik kitlesine ulaşmayı engellediğini ve fazla miktarlarda kapsaisin kullanımının osteoporoz açısından risk taşıdığını göstermekte.Anahtar kelimeler: Osteoporoz, kapsaisin, kemik Aim: Osteoporosis is a skeleteal disorder that is characteriesed by low bone mass, microstructual degeneration of bone and high risk of frakture. In addition osteoporosis is widely discussed in the recent years as a bone metabolic diseas and due to increase in life expectancy, osteoporosis has become an important public healt problem in our country. Consequently it is very important to diagnose and treat osteoporosis but prevention is much more important. Genetic factor, shortness, thinnes, vitamine D deficiency, insufficient calcium intake, sedantery life style, smoking and some drugs increase risk of osteoporosis. As genetic factors are unchangeable, osteoporosis and its complications could be prevented with life style and nutritional modifications to some extend.In this study, we aimed to investigate the effects of capcaisin it is component of red hot pepper , which is consumed commonly in Güneydoğu Anadolu region, on bone metabolism. Especially one of the bone metabolism disease osteoporosis.Method: Eight week old female wistar rats dividet into tree groups (12 rat per group) and treated with capcaisn two different doses (100, 25mg/kg) or serum physiologic , subcutaneously. Four weeks later histopathologic each tissue (tibia and femur distal bone tissue) sample was fixed in 10% neutral buffered formalin, decalcified with the aid of a weak acid solution, and then processed routinely. In the area corresponding subcondral bone of the proximal tibia, number of osteoclasts per unit area was assessed using computer assisted image analysis. Dual Energy Absorbsiyometre (DEXA) scanning were used to evaluate bone mineral densty. Serum tartarat acit phosphatase form 5-b (TRAP5-b) was determided by enzyme immunoassay.Results: High dose capsaisin treated group had higer osteoklast number than the other groups. Four weeks later capcaisin treatment groups had reduced BMD of the tibia but had no influence on femur BMD. TRAP5-b activity is higer in high dose capcaisin treatment group than the other groups.Conclusion: These results suggest that capcaisin inhibits the development peak bone mass so that consume extencive hot red peper is a risk for osteoporosis.Key words: Osteoporosis, capcaisin, bone
Collections