Diş çürüğü saptanan 0-18 yaş arası hastalarda risk faktörlerinin saptanması açısından anemi, hipotiroidi, vitamin D ve çinko eksikliğinin diş çürüğü ile ilişkisinindeğerlendirilmesi
- Global styles
- Apa
- Bibtex
- Chicago Fullnote
- Help
Abstract
Amaç: Bu çalışmada, Çocuk hastalarda diş çürüğü oluşumunda etkili risk faktörlerininbelirlenmesi, sosyodemografik veriler, bebek beslenmesi, anemi, hipotiroidi ile D vitamini,kalsiyum, fosfor ve çinko eksikliğinin diş çürüğü ile ilişkisini saptamayı amaçladık.Gereç ve Yöntem: Çalışmaya 0-18 yaş arası diş çürüğü saptanan 40 hasta ve diş çürüğüolmayan 38 çocuk kontrol grubu olarak alındı. Çalışmaya alınan tüm çocukların ailesi ile birebirgörüşme yapılarak; sosyo-ekonomik durum, beslenme, ağız hijyeni alışkanlıkları ve çocuklukçağında diş ile ilgili özgeçmiş bilgisi ve çocukluk çağında kullanılan vitamin, mineral ve ilaçbilgilerinin sorulduğu 23 soruluk bir anket formu dolduruldu. Pediatrik diş hekimi tarafındançocuklar muayene edilerek DMFS ve dfs indeksleri belirlendi. Hastalardan ferritin, demir, totaldemir bağlama kapasitesi, TSH, Ft4, vitamin D, B12, folik asit, fosfor ve çinko düzeyleri bakıldı.Elde edilen veriler NCSS (NumberCruncher Statistical System) 2007 (Kaysville, Utah, USA)programı kullanıldı.Bulgular: Sosyodemografik veriler yaş, cinsiyet, tartı, boy, BMİ (Vucut kitle indeksi),ebeynlerin meslek ve eğitim düzeyleri, ailenin gelir düzeyleri açısından her iki grup arasında farksaptanmadı(p>0.05). Çocukların bebeklik döneminde ilk diş çıkarma yaşı ve bireylerinin dişfırçalamada çocuklara yardımcı olma durumları, bebeklikte biberon kullanım oranı ve biberonkullanım süresi, bebeklikte emzik kullanma süresi, çocukların beslenmesinde yoğurt, süt, peynirkullanımı oranı, D vit 3 damla, multivitamin ve demir şurupları kullanma, çocuklarda demireksikliği anemisi, hipotiroidi görülme oranı, D vitamini, kalsiyum, magnezyum ve B12 vitaminidüzeyleri açısından bir fark saptanmadı (p>0.05). Ailede sigara kulanımı, annelerde görülen dişçürüğü, beslenmede düzenli öğün saati yokluğu, beslenmede ara öğün azlığı, bebeklikte sadeceformül mama ile beslenme, bebeklikte emzik kullanma oranı, çocukların ara öğünlerde şekerXçikolata ve asidik içecekler tüketme, çocukların günde 1-2 kez ve daha fazla sayıda şeker tüketme,bebeklik döneminde yiyeceklerin tatlandırılması, devamlı süspansiyon ilaç(antiepileptik,antibiyotik vs.) kullanımı, çocuklarda kontrol grubuna göre serum çinko ve fosfor düşüklüğü, folikasit yükseklği diş çürüğü gelişmesi açısndan risk oluştururken ( p<0.01), çocukların diş fırçalamasayısını fazlalığı, ara öğün sayısının fazlalığı, koruyucu faktör olarak görüldü( p<0.01). Ayrıcaistatistiksel olarak anlamlı olmasada bebeklikte 12 aydan fazla biberon kullanan çocuklarda dişçürüğü görülme oranı yüksek olması ve bebeklik döneminde 6-12 ay süre anne sütü ile beslenmedikkat çekici düzeyde bulundu.Sonuç: Ebeveynlerin diş sağlığı tutum ve eğitim durumu; çocukların bebeklik dönemindebeslenme şekilleri, bebeklerin büyüme ve gelişmesinde rol alan vitamin ve mineral desteğininözellikle diş çürüğü saptanan çocuklarda değerlendirmeye alınması dikkat edilmelidir. Objective: This study aims to identify the risk factors effective in dental caries inpediatric patients and to determine the relationship between dental caries and sociodemographicdata, infant nutrition, anemia, hypothyroidism and vitamin D, calcium, phosphorus and zincdeficiency.Methods: Forty patients with dental caries and 38 children without dental caries in the 0-18 age group were included in the study. One-to-one interviews were carried out with parents ofall children included in the study to fill in a questionnaire of 23 items that collects informationabout socioeconomic status, nutrition, oral hygiene habits and childhood dental history andvitamins and minerals administered in childhood. Children were examined by a pediatric dentist,and their DMFS and DFS indexes were determined. Ferritin, iron, total iron binding capacity,TSH, Ft4, vitamin D, B12, folic acid, phosphorus and zinc levels of the patients were measured.The data obtained were analyzed with NCSS (Number Cruncher Statistical System 2007)(Kaysville, Utah, USA).Results: There was no difference between two groups in terms of sociodemographic data,age, gender, weight, height, BMI (body mass index), education levels and employment statuses ofparents and income level of the family (p>0.05). There were no significant difference between thechildren in terms of initial teething age and the status of assisting children in brushing their teeth,rate and duration of bottle-feeding in infancy, duration of pacifier use in infancy, the rate of use ofyogurt, milk, cheese in the children's diet, administration of D vit 3 drops, multivitamins andferrum syrups, iron deficiency anemia in children and hypothyroidism rate, vitamin D, calcium,magnesium and vitamin B12 levels (p>0.05). The risk factors found include smoking in thefamily, tooth decay seen in mothers, irregular meal times, insufficient number of refreshments innutrition, formula-feeding in infancy, rate of pacifier use in infancy, consumption of sugarchocolateand acidic beverages at snack times, sugar consumption 1-2 times a day or more inXIIchildren, sweetening of the foods during the infancy, use of continuous suspension medication(antiepileptic, antibiotics etc.), low serum zinc and phosphorus in children compared to the controlgroup, and elevated folic acid (p<0.01), whereas increased number of brushing teeth, increasednumber of refreshment times were among the protective factors (p<0.01). In addition, it was foundthat the rate of dental caries was high, albeit not significant, in children who used baby bottle morethan 12 months and who had been breastfed for 6-12 months during the infancy.Conclusion: Paternal education level and attitudes towards dental caries, childhoodnutritional patterns, vitamins and mineral supplements that play a role in the growth anddevelopment of infants should be taken into consideration especially in children with dental caries.
Collections